Eén vraag die alles voor je kan veranderen

Leven op de automatische piloot is iets wat we tegenwoordig steeds vaker doen. Je hebt vaak je standaard dagplanning en dit voer je altijd op dezelfde manier uit. Je staat op, poetst je tanden, kleed je aan, gaat ontbijten enzovoorts. Dit zijn kleine dingen, maar je doet het waarschijnlijk ook met je gedachten, je hebt misschien soms niet eens meer door waar je allemaal over nadenkt.

Nog een stap verder, is dat je het waarschijnlijk ook met je leven doet: wat ben je nou eigenlijk aan het doen met je leven? Ben je echt gelukkig met wat je doet en hoe je alles doet? Kijk je weleens écht naar jezelf?

blog verschil tussen denken en voelen

Wat is zelfreflectie

Van een afstandje naar jezelf kijken. Dat is in essentie wat zelfreflectie is. Je kijkt naar wie je bent, wat je doet en hoe je dit doet. Dit waarnemen doe je zonder oordeel en objectief. Dit is lastig, zeker weten, maar als je gaat proberen vaker je gevoelens en gedachten te onderzoeken, ga je merken dat je vaak in de automatische piloot leeft en zul je dus jouw vaste patronen gaan herkennen. 

 verschil tussen denken en voelen

Voordelen van zelfreflectie

Door het kritisch kijken naar jezelf, kom je achter een heleboel waardevolle dingen. Je zal erachter komen wat jouw sterke én zwakke kanten zijn, je weet wát je doet en wáárom je dit doet en je zult leren zien wat anderen zien van jou. Misschien ben jij wel constant bezig met je werk, door zelfs mailtjes en telefoontjes te beantwoorden in je vrije tijd. Hier denk je simpelweg niet bij na, dit gaat gewoon automatisch. Door het ontwikkelen van zelfreflectie zul je gaan opmerken dat je dit grote verantwoordelijkheidsgevoel vooral hebt, omdat je anders het gevoel hebt niet goed genoeg te zijn. Je wordt je dus veel meer bewust van wie je bent en wat je gedrag betekent voor anderen en ook voor jezelf. 

Een belangrijk voordeel van zelfreflectie, is dat je er achter komt of je wel echt gelukkig bent met wat je doet, hoe jij je leven aan het leven bent. Als je op de automatische piloot blijft leven, kom je hier nooit achter en zul je dus ook niet alles uit het leven kunnen halen wat er voor jou inzit. 

 verschil tussen denken en voelen

Effectieve tip om zelfreflectie te vergroten

Zelfreflectie is een vaardigheid. Dit is niet iets wat je zo een, twee, drie helemaal beheerst. Het geheim van zelfreflectie zit in het vinden van een methode, een structuur om jezelf te observeren

Ik vergelijk het dan ook vaak met een waterval. Het is soms net alsof je onder een waterval staat van negatieve gedachten en emoties. Je wordt er als het ware door overspoeld en meegesleurd. Een effectieve tip om te oefenen met het onder de waterval leren uitkomen is om jezelf deze vraag te stellen.

‘Wat gebeurt er nu eigenlijk bij mij?’

En dit lijkt misschien wel een hele makkelijke vraag en misschien ook wel niet de tip waar je naar op zoek bent. Maar probeer het maar eens. En herhaal dit ook eerst eens in 100 verschillende situaties. Alleen maar deze vraag. En kijk dan wat er met je gebeurt. 

Ik kan je vertellen dat deze vraag vele malen effectiever is dan alle korte termijn tips die je kunt vinden via Google. 

Blijf oefenen met zelfreflectie. Je zult zien dat het uiteindelijk ervoor gaat zorgen dat je stressniveau lager is en je veel meer zelfkennis krijgt, omdat je beter leert opmerken wat er bij jezelf in je gedachten en je lichaam gebeurt. 

Hierdoor kan je ook leren afstand van deze gedachten en gevoelens te nemen. Zou je dit beter onder de knie willen krijgen? Kijk dan eens bij de cursus Vergroot je Zelfvertrouwen. Het gaat je heel veel innerlijke rust, balans en ruimte opleveren in je leven.