Wat is agorafobie?

We kennen het ook wel als pleinvrees of straatvrees. Agorafobie is een angststoornis. Mensen met agorafobie durven niet goed naar buiten, je bent bang voor bepaalde plaatsen of situaties.

Wat zijn de symptomen van agorafobie?

Mensen met agorafobie hebben vaak een sterke angst voor bepaalde situaties. Dit kunnen plaatsen zijn zoals drukke straten, openbare pleinen, of winkels. Ze kunnen zich erg ongemakkelijk voelen en willen deze plaatsen vermijden. 

Hier zijn enkele veelvoorkomende symptomen van agorafobie:

  • Angst voor het verlaten van huis: 

Je bent vaak bang om je huis te verlaten, je voelt je veiliger en comfortabeler als je thuis bent.

  • Angst voor drukke plaatsen: 

Drukke plekken met veel mensen kunnen je heel bang maken. Je wil het liefst deze plekken vermijden.

  • Angst voor het openbaar vervoer: 

Reizen met de bus, trein of ander openbaar vervoer kan heel eng voor je zijn.

  • Bang om vast te zitten: 

Je bent bang dat je vast komt te zitten in een plaats waar je niet snel weg kan, zoals in een rij in de winkel of in de bioscoop.

  • Lichamelijke klachten:

Je kunt last hebben van klachten zoals: zweten, trillen, snelle hartslag en duizeligheid wanneer je in een angstige situatie bent.

“Agorafobie is een hindernis, geen onoverkomelijke barrière.”

 

Geschreven door

Tessa in ’t Veld, therapeutisch hulpverlener.

Tessa heeft 20 jaar gewerkt als begeleider, maatschappelijk werker en casemanager in de geestelijke gezondheidszorg.
Ze heeft veel ervaring en kennis opgedaan binnen het werken in verschillende settings. Door vooral naast de cliënt te staan heeft ze veel mensenkennis opgedaan en verbinding met de medemens voorop staan. Bij Bureau Breinfijn is ze gericht op angst, paniek en (chronische) stress klachten.

Hoe kun je agorafobie behandelen?

Net als alle andere angsten kun je ook hieraan werken; je klachten verminderen en de lading van je angsten verminderen. Er is geen quick fix die ervoor zorgt dat je morgen van al je klachten af bent. Het vraagt oefening en herhaling om anders om te leren gaan met je angstklachten. En dit kost tijd, je kunt het vergelijken met leren zwemmen. 

Bij zwemles duik je ook niet direct in het diepe bad met de verwachting dat je direct mag afzwemmen. Je start bij watergewenning en langzaamaan leer je nieuwe vaardigheden aan die je in steeds lastigere omstandigheden gaat oefenen (badje 1,2 en 3)

Zo gaat het ook met het aanleren van nieuwe vaardigheden om met je klachten en angsten om te gaan. Je begint met situaties die je een beetje spanning geven en gaandeweg leer je om dit ook in lastige situaties toe te passen met veel lading en/of angst.

Hoe uitzichtloos je situatie ook lijkt, weet dat je niet alleen bent en je je angsten kunt overwinnen. Wanneer het je zelf niet lukt is het belangrijk om de juiste hulp te zoeken.

Laat je angsten je leven bepalen en zet een stap in de richting van een leven zoals jij het zou willen.

Wil jij je niet langer laten leiden door je angsten? Volg dan het Breinfijn programma van Bureau Breinfijn en leer stap voor stap je klachten en de lading van je angsten te verminderen.