Cortisol is een hormoon dat wordt geproduceerd in de bijnieren. Het speelt een belangrijke rol bij de regulatie van stress en het reguleren van de stofwisseling. Wanneer cortisolniveaus te hoog zijn, kan dit leiden tot verschillende gezondheidsproblemen. In deze blog bespreken we wat cortisol is, hoe je aan een te hoog cortisolgehalte komt, de symptomen van een te hoog cortisolgehalte en wat je kunt doen om cortisol te verlagen.

Wat is cortisol?

Cortisol is een hormoon dat wordt geproduceerd in de bijnieren. Het is betrokken bij de regulatie van vele lichaamsfuncties, waaronder de bloedsuikerspiegel, de bloeddruk, het immuunsysteem en het metabolisme. Cortisol speelt ook een belangrijke rol bij de reactie op stress. Wanneer je lichaam stress ervaart, zoals tijdens een gevecht of vluchtreactie, stijgen de cortisolniveaus in je bloed. Dit helpt het lichaam om energie vrij te maken om de stressvolle situatie aan te kunnen.

Geschreven door

Drs. Rosalie van Gils, psychologe

Bureau Breinfijn is opgericht door Rosalie van Gils.

Zij heeft psychologie gestudeerd aan de Universiteit van Tilburg en de Universiteit van Madrid (Spanje). Rosalie heeft zich gespecialiseerd in een breed scala aan angstproblematieken, paniekaanvallen en chronische stressklachten. Daarmee samenhangend voelen mensen vaak lichamelijke spanningsklachten opkomen.

Hoe kom je aan een te hoog cortisolgehalte?

Er zijn verschillende redenen waarom cortisolniveaus kunnen stijgen. Stress is een belangrijke factor. Wanneer je lichaam langdurig stress ervaart, kan dit leiden tot een verhoogde productie van cortisol. Ook bepaalde medicijnen, zoals corticosteroïden, kunnen ervoor zorgen dat de cortisolniveaus stijgen. Daarnaast kunnen sommige medische aandoeningen, zoals het syndroom van Cushing, ervoor zorgen dat het cortisolgehalte te hoog wordt.

Wat zijn de symptomen van een te hoog cortisolgehalte?

Een te hoog cortisolgehalte kan leiden tot verschillende symptomen, waaronder:

  • Gewichtstoename, vooral rond de buik
  • Vermoeidheid en zwakte
  • Slapeloosheid
  • Angst en depressie
  • Hoge bloeddruk
  • Suikerziekte
  • Verminderde weerstand tegen infecties
  • Verminderde vruchtbaarheid en libido
  • Vertraagde wondgenezing

Wat kun je doen om cortisol te verlagen?

Er zijn verschillende manieren om cortisolniveaus te verlagen. Hieronder vind je een aantal suggesties:

  1. Stress verminderen: stress is een belangrijke factor bij het verhogen van cortisolniveaus. Het verminderen van stress kan daarom helpen om cortisolniveaus te verlagen. Probeer ontspanningsoefeningen, zoals yoga of meditatie, of zoek andere manieren om stress te verminderen.
  2. Voldoende slaap krijgen: slaapgebrek kan leiden tot verhoogde cortisolniveaus. Zorg ervoor dat je voldoende slaapt om cortisolniveaus te verlagen.
  3. Gezond eten: een gezond dieet kan helpen om cortisolniveaus te verlagen. Eet voldoende groenten en fruit, volkoren producten, magere eiwitten en gezonde vetten. Vermijd suiker en bewerkte voedingsmiddelen.
  4. Bewegen: lichaamsbeweging kan helpen om cortisolniveaus te verlagen. Probeer regelmatig

Uiteindelijk is het goed om te beseffen dat het bestrijden van een te hoog cortisolgehalte niet op zichzelf staat. Het is van invloed vanuit stress of angsten/spanningen. Als je te lang teveel stress hebt (angst is ook stress voor je lichaam en brein), dan verhoogt dat als gevolg ook je cortisolgehalte. Leer dus omgaan met stress, of met angsten, en je cortisolgehalte zal als gevolg dalen. 

Lees meer over het aanbod van Bureau Breinfijn om stress en angsten te verlagen via deze pagina.