Feedback geven

We komen allemaal wel eens in situaties waarin we iets willen zeggen, maar het lijkt alsof de woorden vastzitten. Voor mensen die zich onzeker voelen of denken dat ze niet goed genoeg zijn, kan het geven van feedback een echte uitdaging lijken. Maar wist je dat feedback geven eigenlijk heel belangrijk is, niet alleen voor anderen, maar ook voor jezelf? In dit artikel gaan we ontdekken waarom feedback geven zo cruciaal is en hoe je voor jezelf kunt opkomen, zelfs als het lastig lijkt.

Het belang van feedback geven

Feedback geven betekent simpelweg je gedachten, gevoelens of meningen delen over iets wat er gebeurt. Het is als ‘een cadeautje’ dat je aan iemand geeft. Denk er eens over na: als niemand ooit zijn mening deelt, zouden we dan weten wat anderen denken of voelen? Feedback helpt om beter samen te werken, relaties te verbeteren en van elkaar te leren. Het maakt niet uit waar je vandaan komt of wat je doet; jouw mening is uniek en waardevol.

Geschreven door

Tessa in ’t Veld, therapeutisch hulpverlener.

Tessa heeft 20 jaar gewerkt als begeleider, maatschappelijk werker en casemanager in de geestelijke gezondheidszorg.
Ze heeft veel ervaring en kennis opgedaan binnen het werken in verschillende settings. Door vooral naast de cliënt te staan heeft ze veel mensenkennis opgedaan en verbinding met de medemens voorop staan. Bij Bureau Breinfijn is ze gericht op angst, paniek en (chronische) stress klachten.

Feedback geven als je onzeker bent

Het kan eng lijken om feedback te geven als je je onzeker voelt. Misschien denk je dat anderen je niet serieus zullen nemen of dat je niet slim genoeg bent. 

Maar weet je, iedereen heeft het recht om gehoord te worden. Als je je onzeker voelt, probeer dan klein te beginnen. Geef bijvoorbeeld feedback over iets kleins, zoals een idee voor een project of een voorstel voor een activiteit met de familie. Hoe vaker je het doet, hoe zelfverzekerder je zult worden.

Onthoud ook dat feedback niet perfect hoeft te zijn. Het gaat erom dat je je gedachten deelt, niet per se dat je altijd gelijk hebt. Als je het moeilijk vindt om het hardop te zeggen, kun je het ook opschrijven en later delen. Het belangrijkste is dat je jouw stem laat horen.

Voor jezelf opkomen

Voor jezelf opkomen is een vaardigheid die iedereen kan ontwikkelen. Als iets je dwars zit of als je denkt dat iets niet eerlijk is, is het belangrijk om jezelf te laten horen. Dit betekent niet dat je altijd ruzie moet maken, maar dat je assertief mag zijn over wat jij nodig hebt.

 

Een goede manier om voor jezelf op te komen is door ‘ik’-boodschappen te gebruiken. In plaats van te zeggen: “Jij doet altijd…” kun je zeggen: “Ik voel me ongemakkelijk wanneer…” Dit maakt het persoonlijk en minder beschuldigend.

Maar hoe geef je feedback aan een ander als je het gevoel hebt dat je er niet toe doet?

Als je zelf het gevoel hebt dat je er niet toe doet, dan zal je waarschijnlijk vinden dat je mening ook niet telt. Of dat mensen je niet serieus zullen nemen. 

Je bent geneigd om jezelf weg te cijferen en vraagt je af wat jij zou kunnen bijdragen. 

Wie zou er naar jou luisteren? 

 

Weet je, deze angsten, dit gevoel, zit in jouw hoofd. Samengevoegd als jouw leergeschiedenis, die is ontstaan door jouw ervaringen in het leven. Deze ervaringen hebben  clusters gevormd in jouw brein en als je in situaties komt die jij lastig vind of stress geven zal jouw brein hieraan linken met een gevoel of gedrag als reactie.

 

Dat jij het zo voelt en ervaart, wil nog niet zeggen dat dit ook de waarheid is. 

En nu?

Feedback geven en voor jezelf opkomen zijn belangrijke vaardigheden in het dagelijks leven. Het maakt niet uit wie je bent of wat er in je rugzakje zit; iedereen heeft het recht om gehoord te worden. Dus, ook als je je onzeker voelt, probeer dan kleine stapjes te zetten. 

Je zult zien dat hoe vaker je feedback geeft en voor jezelf opkomt, hoe sterker en zelfverzekerder je zult worden. 

 

Wil jij meer zelfvertrouwen krijgen? Je minder laten tegenhouden door wat jouw gedachten je wijsmaken? Wil je de lading van je angsten; het gevoel dat je het niet goed doet, gevoel van falen en gevoel dat je niet goed genoeg bent, verminderen?