Een nieuw jaar komt in zicht en ja hoor, de goede voornemens vliegen je om je oren.

En net als iedereen wil je het dit jaar écht anders gaan doen. 

Je wil afvallen, stoppen met roken, meer gaan sporten en het rustiger aan doen om meer tijd door te brengen met de kinderen. Je begint met volle motivatie en al snel merk je dat het lastiger is dan je dacht. Na een paar weken verlies je je motivatie en begin je je goede voornemens eigenlijk al een beetje te vergeten. Waarom is het zo lastig om je voornemen vol te houden?

Waarom hebben we goede voornemens?

Goede voornemens zijn als beloftes aan jezelf om positieve veranderingen aan te brengen in je leven. Het zijn kleine of grote doelen die je wil bereiken. Mensen maken goede voornemens omdat ze streven naar een betere versie van zichzelf. Het geeft een gevoel van hoop en motivatie. Door goede voornemens na te streven, willen mensen hun leven gezonder, gelukkiger en succesvoller maken.

Waarom is het zo lastig om goede voornemens vol te houden?

Helaas lukt het maar weinig mensen om hun goede voornemens ook daadwerkelijk te behalen. Dit kan verschillende redenen hebben. Vaak zijn de doelen te groot en lijken ze onhaalbaar. Hierdoor kan het teveel moeite en energie kosten om eraan te werken.

Soms hebben mensen te hoge verwachtingen van zichzelf en raken ze ontmoedigd als ze niet meteen ‘perfect’ zijn. Vaak willen we te veel in één keer en willen we ook dat het in één keer goed gaat.

Als je doelen te groot zijn en je niet gelijk resultaat ziet, kan dit ervoor zorgen dat je snel je motivatie verliest en weer terugvalt in oud gedrag. Oude gewoontes en verleidingen kunnen moeilijk te weerstaan zijn. Het veranderen van gewoontes en gedrag kost tijd en dit maakt het lastig om je goede voornemens vol te kunnen houden. 

Geschreven door

Tessa in ’t Veld, therapeutisch hulpverlener.

Tessa heeft 20 jaar gewerkt als begeleider, maatschappelijk werker en casemanager in de geestelijke gezondheidszorg.
Ze heeft veel ervaring en kennis opgedaan binnen het werken in verschillende settings. Door vooral naast de cliënt te staan heeft ze veel mensenkennis opgedaan en verbinding met de medemens voorop staan. Bij Bureau Breinfijn is ze gericht op angst, paniek en (chronische) stress klachten.

Wat is je onderliggende motivatie?

De druk vanuit de maatschappij doet veel met ons. Je moet aan een bepaald plaatje voldoen en dit geeft veel druk om onszelf te willen veranderen en jezelf te willen ontwikkelen.

Het is altijd goed om goede voornemens te hebben en jezelf een bepaald doel te stellen. 

De vraag is alleen waar komt deze motivatie vandaan, waarom wil je dit zo graag?

Heb je goede voornemens vanuit angst, omdat je intern eigenlijk erg onzeker bent? Of het gevoel hebt dat je faalt en dat je niet goed genoeg bent?

Of heb je goede voornemens, omdat je beter voor jezelf wil zorgen? Dat je er behoefte aan hebt om je beter te voelen door bijvoorbeeld fitter te worden? 

De gewoontes die je jezelf eigen hebt gemaakt door je eigen ervaringen, je leergeschiedenis, zitten diep ingesleten en zijn niet zo makkelijk om vanaf te komen of te doorbreken. 

Hoe kun je goede voornemens wél waarmaken?

Het geheim van succesvolle goede voornemens is om klein te beginnen en realistische doelen te stellen. Ook is het vooral belangrijk te beseffen dat verandering tijd nodig heeft en als je echt iets wil, je het niet moet proberen, maar het ‘gewoon’ moet doen.

Als het een keer niet lukt, dan is dit wat het is en ga je weer met frisse moed verder. 

Klinkt allemaal zo simpel he… 

Eigenlijk is dit het ook, alleen maken we het onszelf (onze gedachten) soms zo lastig en kan het heel lastig zijn om onze patronen en gewoonten te doorbreken.

Als je moe bent, ga je sneller ongezond eten. Wanneer je een eetbui krijgt, laten we ons vaak verleiden om dan direct het hele weekend maar te laten en maandag weer opnieuw te beginnen. Wanneer het donker en koud buiten is, kun je makkelijker het sporten af zeggen. En wanneer je een keer niet gaat is het lastiger om jezelf die week te motiveren om weer te gaan. Het is helpend om te ontdekken wat het voor jou lastig kan maken. Wat jouw oude patronen en gewoontes zijn en wat jou kan triggeren, zodat je leert hoe je hiermee om kunt gaan. 

‘Goede voornemens bedenken is makkelijk, het volhouden is de uitdaging.’

Tips die je kunnen helpen om je goede voornemens waar te maken:

  • Kleine stappen:

Begin met kleine veranderingen. Als je meer wil bewegen, ga dan bijvoorbeeld één of twee keer per week sporten of wandelen. En zet dat door, maak er een nieuwe gewoonte van. Als dit lukt, kun je altijd uitbreiden.

  • Wees realistisch:

Stel haalbare doelen. Het is niet realistisch om binnen een maand 3 kledingmaten slanker te zijn. Begin eens met minder snoep of chips en iedere dag groenten en fruit. 

Als je nog nooit hebt hardgelopen, is het niet realistisch om meteen een marathon te willen lopen. Begin met korte wandelingen en bouw het langzaam op.

  • Maak een plan:

Schrijf op wat je wilt bereiken en hoe je dat gaat doen. Een plan maakt het makkelijker om je doelen te volgen.

  • Motivatie; 

Schrijf voor jezelf op waarom je voornemens hebt en waarom je dit graag anders wil. Juist dit stukje gaat je helpen op lastige momenten, waarom wilde je dit zo graag?

  • Betrek anderen:

Vertel vrienden of familie over je goede voornemens. Zij kunnen je steunen en aanmoedigen. Samen doelen stellen is leuker en motiveert.

  • Beloon jezelf:

Vier je successen, hoe klein ook. Dit motiveert je om door te gaan. Wees trots als iets gelukt is, dat heb jij gedaan! 

 

Steun en hulp is vaak heel helpend. Zeker als je motivatie voortkomt vanuit angst is het lastig om echt te voelen wat jij wil in het leven. Bij Bureau Breinfijn kunnen we je daarbij helpen.

In onze programma’s leer je hoe je lijf en brein werken, hoe jouw leergeschiedenis jou gevormd heeft en welke onderliggende angsten er bij jou spelen. Dit klinkt heel groots, maar eigenlijk heeft bijna iedereen hier wel last van. Je voelt je niet goed genoeg, je hebt het gevoel dat je faalt, je doet niet genoeg je best, je bent niet belangrijk, je bent zwak of je doet het niet goed genoeg. Pas wanneer deze angst en overtuiging minder lading hebben, kan er ruimte ontstaan om te ontdekken wat jij echt wil in je leven.

Dat je niet meer kiest uit angst, maar uit behoefte!

Wil jij dit ook? Wil jij leren waar jouw behoefte ligt en daarnaar leren leven? Volg dan het No Stress of Breinfijn programma bij Bureau Breinfijn.