Hoe kom jij de feestdagen door?

Er zijn mensen die het hele jaar uitkijken naar de feestdagen en genieten van ieder moment. Maar voor meer mensen zorgen de feestdagen voor veel stress, angst en misschien wel paniek. De feestdagen kunnen een mix van emoties met zich meebrengen, vooral als je minder lekker in je vel zit. 

‘Gezellig’ met de familie

De feestdagen doorbrengen met familie kan soms lastig zijn. Iedereen heeft verschillende verwachtingen, mensen hebben hun eigen ideeën over hoe de dag eruit ziet. 

Mensen willen vooral graag dat het ‘gezellig’ is, de spanning kan stijgen en dit doet de sfeer niet altijd goed. Iedereen heeft zijn eigen problemen en gaat daar ook op hun eigen manier mee om, wat soms voor uitdagingen en dilemma’s kan zorgen. Je bent niet de enige die dit lastig kan vinden. 

Bepaal hoe jij je kerst wil vieren en met wie

Kerst kun je vieren zoals jij het wil, met de hele familie, met vrienden, je eigen gezin of alleen met je hond op de bank. Zeker als je hier een keuze in hebt, mag je zelf bepalen waar jij behoefte aan hebt.

Tegenwoordig zijn er regelmatig mensen die ervoor kiezen om met het gezin op vakantie te gaan zodat de strubbelingen met familie niet hun kerstspirit wegneemt. 

Stel realistische verwachtingen

Wees eerlijk tegen jezelf over wat je kunt verwachten. Soms zijn familiebijeenkomsten niet perfect, en dat is oké. Probeer te waarderen wat er goed gaat, zelfs als niet alles vlekkeloos verloopt.

Geschreven door

Tessa in ’t Veld, therapeutisch hulpverlener.

Tessa heeft 20 jaar gewerkt als begeleider, maatschappelijk werker en casemanager in de geestelijke gezondheidszorg.
Ze heeft veel ervaring en kennis opgedaan binnen het werken in verschillende settings. Door vooral naast de cliënt te staan heeft ze veel mensenkennis opgedaan en verbinding met de medemens voorop staan. Bij Bureau Breinfijn is ze gericht op angst, paniek en (chronische) stress klachten.

Goede zelfzorg

Goed voor jezelf zorgen is essentieel, juist in deze tijd waarin de stress voor veel mensen toeneemt. Zeker met de feestdagen zelf hebben we allemaal verwachtingen over de invulling ervan. We leggen de lat hoog voor onszelf en dit kan automatisch al voor faalervaringen zorgen. Zeker de mensen onder ons met perfectionistische eigenschappen die onderliggend bang zijn om het niet goed te doen. 

Alles moet ‘goed’ zijn, anders is het mislukt. De stress neemt alleen maar toe en je kan zelf steeds minder genieten van het moment. 

Neem af en toe even tijd voor jezelf

Zorg ervoor dat je wat tijd alleen hebt om te ontspannen. Dit kan een wandeling zijn, het lezen van een boek of gewoon even rustig zitten. Het helpt om je zenuwstelsel wat te kalmeren. Ga tijdens het diner even naar het toilet of ga even in de tuin staan, pak je moment als je dat nodig hebt. 

Geef je grenzen aan

Je hoeft dingen niet te doen om de ander te plezieren, probeer te voelen waar jij behoefte aan hebt. Daar mag jij echt naar handelen.

Teveel hooi op je vork nemen

De verleiding kan voor sommige mensen zijn om alles zelf te willen doen tijdens de feestdagen, zodat het gaat zoals jij het wil. 

Doe je dit vanuit jouw behoefte? Omdat jij het zo fijn vind? 

Of doe je dit vanuit angst? Omdat je onderliggend eigenlijk bang bent om te falen of omdat je niet goed genoeg bent? 

De mensen die om jou geven hebben veel liever een kerst met jou terwijl jij ook kan genieten van alles, dan dat je helemaal over de kook gaat omdat je zo graag een 3 gangen diner wilde maken voor 15 man met allerlei verschillende keuze opties.

Prioriteiten stellen

Kies enkele activiteiten of taken die je echt belangrijk vindt en richt je daarop. Je hoeft echt niet alles te doen om van de feestdagen te genieten. 

Delegeer taken

Delegeer taken aan anderen. De anderen kunnen bijvoorbeeld ook helpen met koken, versieren of even op de kinderen letten. Samenwerken kan ook voor verbinding zorgen. 

Luister naar je intuïtie

Vertrouw op je gevoelens en intuïtie bij het maken van keuzes. Als iets niet goed aanvoelt, overweeg dan een andere optie die meer overeenkomt met wat jij nodig hebt.

De feestdagen kunnen een tijd zijn van vreugde en samenzijn. Door eenvoudige tips voor zelfzorg en het maken van bewuste keuzes kun je de druk verminderen en echt genieten van deze speciale tijd. Je bent belangrijk, en je verdient een gelukkige en ontspannen feestperiode!

Verlies en gemis tijdens de feestdagen

Voor velen kan de feestperiode ook een tijd van gemis zijn, vooral als je iemand moet missen door overlijden of omdat het contact is verbroken. Dit kan voor veel emoties en stress zorgen. 

Koester je herinneringen

Als je iemand mist die niet fysiek aanwezig kan zijn, koester dan de mooie herinneringen aan de tijd die je samen hebt doorgebracht. Praat met anderen over de positieve ervaringen en deel verhalen die je dierbare herdenken.

Vier hun herinnering

Maak een speciaal moment om de persoon te eren die er niet meer is. Dit kan een kaars ceremonie zijn, het delen van hun favoriete gerecht, of gewoon een moment van bezinning. Het vieren van hun herinnering kan je troost bieden.

Zoek steun bij anderen

Als je het moeilijk vindt om met het verlies om te gaan, zoek dan steun bij vrienden, familie of zelfs professionele hulp. Het delen van je gevoelens met anderen kan helpen.

Maak nieuwe tradities

Als het contact met iemand is verbroken en dit gemis voelbaar is tijdens de feestdagen, overweeg dan nieuwe tradities te creëren. Betrek anderen bij het maken van nieuwe herinneringen en focus op de positieve aspecten van deze verandering.

Gun jezelf verdrietige momenten

Het is oké om verdrietig te zijn, vooral tijdens de feestdagen. Gun jezelf de ruimte om je emoties te voelen en erken dat het normaal is om verdrietig te zijn tijdens speciale gelegenheden. Dit mag je zeker ook met anderen delen

De feestdagen kunnen de stress levels behoorlijk verhogen en je zenuwstelsel overactief maken. Om je op weg te helpen je zenuwstelsel structureel te kalmeren delen we onze gratis e guide hoe je je zenuwstelsel structureel kunt kalmeren met je.

Want hoewel de feestdagen stress en uitdagingen met zich kan meebrengen, kunnen ze ook een tijd van plezier, dankbaarheid en liefde zijn met je ‘zelfgekozen’ naasten.