Angst is iets wat we als mens allemaal ervaren. Het is een van onze basisemoties. Daarom is het helemaal niet raar als je angst ervaart. Wel kan angst heel vervelend zijn. Het beperkt je leven en levert je vaak ook nog stress op. Met de tips in deze blog hoef jij je voortaan niet meer te laten leiden door angst. 

Tip 1: Angst is zo echt als jij het zelf maakt

Deze tip klinkt misschien een beetje vaag, maar als ik het heb uitgelegd denk je hopelijk ‘dat is best logisch ja’. Angst is een emotie die gekoppeld is aan onze gedachten. Angsten zijn dus constructies van je eigen gedachten. Vaak komt een angst voort door het idee dat er misschien iets kan gebeuren in de toekomst, terwijl je niet eens zeker weet of dit ook echt gaat gebeuren en hoe erg dit dan echt zou zijn.

Iets wat heel belangrijk is, is dat gedachten niet altijd waar zijn. Gedachten zijn niet betrouwbaar. Het zijn speculaties. Wanneer je angst ervaart, verspil je in principe energie aan pure speculatie. Over het algemeen heb je hier heel weinig aan. 

Je bepaalt zelf hoe echt jij je angsten maakt. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Maar probeer je bewust te worden van het feit dat je gedachten niet altijd waar zijn. En dat je angsten ook niet altijd onderbouwd zijn. Dat is al een hele stap. Stapje voor stapje hoef jij je zo steeds minder te laten leiden door angsten

Geschreven door

Drs. Rosalie van Gils, psychologe

Bureau Breinfijn is opgericht door Rosalie van Gils.

Zij heeft psychologie gestudeerd aan de Universiteit van Tilburg en de Universiteit van Madrid (Spanje). Rosalie heeft zich gespecialiseerd in een breed scala aan angstproblematieken, paniekaanvallen en chronische stressklachten. Daarmee samenhangend voelen mensen vaak lichamelijke spanningsklachten opkomen.

Tip 2: Praat over je angsten

Ben je iemand die zich laat leiden door angst? Praat hier dan over met mensen in je omgeving. Je zult zien dat er meer mensen zijn die met dezelfde klachten rondlopen. Het is helemaal normaal dat je bang wordt van angst. 

Door met anderen over je angsten te praten, zul je je beter begrepen voelen. Ook voel je je misschien minder alleen. Dat kan veel rust geven. Wees vooral niet bang dat mensen in je omgeving je raar zullen vinden. Iedereen heeft immers wel eens last van angst. 

Tip 3: Vecht niet tegen je angst

Angst is een basisemotie en zal nooit helemaal weggaan. Door ertegen te vechten, wordt het alleen maar echter. Door er een big deal van te maken, voedt je als het ware je eigen angst. 

Probeer je angst te accepteren. Je angst mag er zijn. Angst kan prima in harmonie leven met andere emoties die je ervaart. Besef je ook dat angst weer over gaat. Net zoals andere emoties. 

Emoties komen en gaan. Wanneer je dit accepteert, zul je meer rust ervaren in je hoofd en in je leven. Dit vereist echter wel wat oefening. Je angsten accepteren is niet makkelijk, maar het is wel enorm de moeite waard.

Laat je niet meer leiden door angst

De kunst om je niet langer te laten leiden door angst zit hem in het oefenen, oefenen, oefenen. Door te oefenen met de tips in deze blog, hoef je je minder van je stuk te laten brengen door angst. 

Het is niet altijd even makkelijk om bovenstaande tips toe te passen. Soms heb je er wat hulp bij nodig. Deze hulp kan heel laagdrempelig en simpel zijn. Zonder dat het ‘zwaar’ hoeft te worden. 

Wil jij leren om deze tips voor de lange termijn toe te passen, zodat je je niet meer hoeft te laten leiden door angst? Dan is het Breinfijn Programma misschien iets voor jou. Hierin leer je stap voor stap om minder last te hebben van angst.