Een gejaagd gevoel kan je leven behoorlijk beïnvloeden. Het kan je stressniveau verhogen, je concentratievermogen verminderen en je slapeloosheid bezorgen. Een opgejaagd gevoel kan zowel een acuut als chronisch karakter hebben.

In dit artikel zullen we kijken naar wat een opgejaagd gevoel is, de symptomen, het verschil tussen acute en chronische stress, de invloed van cortisol en hoe je een opgejaagd gevoel kunt verminderen.

Wat is een opgejaagd gevoel?

Een opgejaagd gevoel is een gevoel van onrust, spanning en een gevoel van gejaagdheid. Het kan zich uiten in verschillende symptomen, zoals een versnelde hartslag, ademhalingsproblemen, een droge mond, vermoeidheid, hoofdpijn, spierspanning en slaapproblemen. Mensen die last hebben van een opgejaagd gevoel, voelen zich vaak gestrest en kunnen moeite hebben met ontspannen.

Geschreven door

Drs. Rosalie van Gils, psychologe

Bureau Breinfijn is opgericht door Rosalie van Gils.

Zij heeft psychologie gestudeerd aan de Universiteit van Tilburg en de Universiteit van Madrid (Spanje). Rosalie heeft zich gespecialiseerd in een breed scala aan angstproblematieken, paniekaanvallen en chronische stressklachten. Daarmee samenhangend voelen mensen vaak lichamelijke spanningsklachten opkomen.

Symptomen van een gejaagd of onrustig gevoel

Een opgejaagd gevoel kan zich op verschillende manieren uiten en kan van persoon tot persoon verschillen. Enkele van de meest voorkomende symptomen van een gejaagd gevoel zijn:

 • Versnelde hartslag
 • Ademhalingsproblemen
 • Droge mond
 • Vermoeidheid
 • Hoofdpijn
 • Spierpijn of -spanning
 • Slaapproblemen
 • Concentratieproblemen
 • Prikkelbaarheid
 • Overmatig zweten
 • Duizeligheid
 • Misselijkheid
 • Gevoel van onrust of angst

Het verschil tussen acute en chronische stress

Er is een verschil tussen acute en chronische stress. Acute stress is de reactie van het lichaam op een korte periode van stress. Het kan bijvoorbeeld optreden als reactie op een bedreigende situatie, zoals een auto-ongeluk. Acute stress verdwijnt meestal snel en heeft geen blijvend effect op het lichaam.

Chronische stress is echter een langdurige periode van stress en kan verschillende oorzaken hebben, zoals werkgerelateerde stress, financiële stress of familieproblemen. Chronische stress kan leiden tot fysieke en mentale gezondheidsproblemen, zoals hoge bloeddruk, hartziekten, diabetes, depressie en angststoornissen.

De invloed van cortisol

Cortisol is een hormoon dat door de bijnieren wordt geproduceerd als reactie op stress. Het helpt het lichaam om te gaan met stressvolle situaties door de bloedsuikerspiegel te verhogen en de bloeddruk te verhogen. Als het cortisolniveau te hoog blijft, kan dit leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, zoals gewichtstoename, een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en een verzwakt immuunsysteem.

Je kunt het vergelijken met een marathon lopen. Als je een sprintje trekt, kun je daarna weer herstellen. Je cortisolniveau blijft stabiel en niet te hoog. Loop je een marathon aan stress, de stress is dus veel te lang aanwezig, dan gaat je cortisolniveau omhoog. 

Hoe verminder je een gejaagd of onrustig gevoel?

Een gejaagd of onrustig gevoel kan je het gevoel geven dat je het niet meer onder controle hebt. Het kan moeilijk zijn om te ontspannen en je gedachten te kalmeren. Vaak is dit het gevolg van maanden tot jarenlang teveel op het ‘gaspedaal’ staan, een te hoog stressniveau houden. Ook zien we een gejaagd gevoel voorkomen bij mensen die zichzelf herkennen in perfectionisme, hoogsensitiviteit, gevoeligheid en het vaak goed willen doen voor anderen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om een opgejaagd gevoel te verminderen en je welzijn te verbeteren.

 1. Ademhaling vertragen

Je ademhaling vertragen is een effectieve manier om je geest en lichaam te kalmeren. Vanuit de lichamelijke kant kun je je zenuwstelsel tot rust brengen. Doora alleen al je uitademing te verlengen, zul je zien dat je meer overzicht krijgt in je hoofd en je meer rust voelt. Het nadeel is echter dat het maar voor korte tijd is. Ademhalingsoefeningen kunnen effectief zijn, echter verander je nog niet in je manier van omgaan met diverse ‘stressvolle’ situaties in je leven. Dit maakt dat je op dat moment van de ademhalingsoefening vaak rust voelt, maar daarna de onrust weer naar boven komt. 

2. Lichaamsbeweging

Lichaamsbeweging in het algemeen is niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor je geest. Regelmatige lichaamsbeweging kan helpend zijn bij het verminderen van angst en stress. Je hoeft niet naar de sportschool te gaan om te profiteren van lichaamsbeweging. Een wandeling in de natuur kan al voldoende zijn om je gejaagdheid te verminderen. Ook hierbij geldt, dit advies geven we altijd in combinatie met het veranderen van je ‘coping’ mechanismen, je manier van omgaan met stressvolle of spanningsvolle gebeurtenissen in je leven, klein en groot. 

3. Voldoende slaap

Een goede nachtrust kan je helpen om je gejaagdheid te verminderen. Probeer elke nacht zeven tot acht uur te slapen om je lichaam en geest te laten herstellen. Vermijd het gebruik van elektronica in de slaapkamer en zorg voor een rustgevende slaapomgeving.

4. Gezonde voeding

Een gezond dieet kan helpen bij het verminderen van onrust. Probeer gezonde voedingsmiddelen te eten, zoals groenten, fruit, volle granen, magere eiwitten en gezonde vetten. Beperk het gebruik van suiker, cafeïne en alcohol. Suiker heeft een direct effect op je bloedsuikerspiegel en op je gejaagde gevoel. 

5. Verbeteren van je coping (omgaan met stressvolle situaties)

Een opgejaagd gevoel is een uiting van je zenuwstelsel dat het emmertje te vol is. Je hebt teveel en te lang op het gaspedaal gestaan, en je zenuwstelsel wil met een gejaagd gevoel een signaal afgeven. Zorg ervoor dat je mentaal beter met allerlei kleine en grotere situaties in je leven omgaat. Het leren loslaten en accepteren van negatieve gevoelens over jezelf (zoals het gevoel van falen, niet goed genoeg te zijn of er niet toe doen) en het loslaten en accepteren van situaties die voor jou stress opleveren doet wonderen voor je gejaagde gevoel. Op deze manier leer je voor nu en in de toekomst om beter in je vel te zitten en meer geluk en rust te ervaren. 

Wil je hiermee aan de slag? In het No Stress en het Breinfijn programma kunnen we je hier uitgebreid mee helpen. Naast de modules en lessen die voor jou online al klaar staan, helpen we je ook persoonlijk mee via de community en coaching calls. Klik hier voor meer informatie.