Sociale fobie wordt ook wel sociale angststoornis genoemd. Hier kunnen mensen heel veel last van hebben. Je kunt er op verschillende manieren probleem van ondervinden, zoals nerveus zijn in contact met de ander of ontzettend bang zijn en situaties vermijden. In dit artikel gaan we uitleggen wat een sociale fobie is, welke soorten er zijn, hoe je het herkent, waar het vandaan komt, en wat je kunt doen om ermee om te gaan.

Wat is een sociale fobie?

Een sociale fobie is een angststoornis en betekent over het algemeen dat je meer dan ‘normaal’ bang bent voor contact met de ander of wanneer je iets moet doen. Mensen met een sociale fobie zijn vaak bang om beoordeeld, bekritiseerd of vernederd te worden door anderen. Dit kan ervoor zorgen dat je niet meer naar feestjes gaat, niet durft te praten voor een groep mensen of situaties gaan vermijden.

Geschreven door

Tessa in ’t Veld, therapeutisch hulpverlener.

Tessa heeft 20 jaar gewerkt als begeleider, maatschappelijk werker en casemanager in de geestelijke gezondheidszorg.
Ze heeft veel ervaring en kennis opgedaan binnen het werken in verschillende settings. Door vooral naast de cliënt te staan heeft ze veel mensenkennis opgedaan en verbinding met de medemens voorop staan. Bij Bureau Breinfijn is ze gericht op angst, paniek en (chronische) stress klachten.

Welke soorten sociale angststoornissen heb je?

Gegeneraliseerde Sociale Angststoornis (GSAS): dit is de meest voorkomende vorm van sociale fobie, hierbij voel je je in veel situaties ongemakkelijk en bang.

– Specifieke Sociale Fobie: Wanneer je bang bent in specifieke situaties, zoals spreken voor een groep mensen, eten in het bijzijn van anderen of telefoneren. 

Hoe herken je een sociale angststoornis?

Mensen met een sociale fobie kunnen last hebben van verschillende klachten, waaronder:

  • Je bent heel bang voor sociale situaties.
  • Je hebt lichamelijke klachten zoals zweten, trillen, blozen, misselijkheid en hartkloppingen.
  • Je gaat dingen vermijden waarvan je denkt dat ze je angstig kunnen maken. 
  • Je denkt slecht over jezelf en hebt weinig zelfvertrouwen.
  • Soms heb je paniekaanvallen in sociale situaties.
  • Je kan het moeilijk vinden om vrienden te maken of vrienden te houden.

Wat zijn de oorzaken van een sociale fobie?

We weten niet precies waarom sommige mensen sociale angst hebben en kan per persoon verschillend zijn. Het kan komen door dingen in je familie (genetische risico), dingen die je hebt meegemaakt, of hoe je bent opgegroeid. 

Hoe kun je een sociale angststoornis behandelen?

Een angststoornis is niet de oorzaak van je klachten, het is een gevolg van andere oorzaken. De angst is er niet vanzelf, dit kan bijvoorbeeld na een ingrijpende gebeurtenis, door ziekte of lichamelijke klachten. 

Als je beter leert omgaan met je angst, zodat je klachten minder worden, hoeft je niet meer gediagnosticeerd te worden met een angststoornis. 

Zoek professionele hulp;

Bij Bureau Breinfijn helpen we je graag verder om je sociale fobie te verminderen. 

Met het Breinfijn programma leer je hoe je voor de lange termijn je sociale angst los kunt laten, minder overspoeling voelt van angst en/of paniek en een gevoel krijgt van rust en overzicht. Je gaat dus leren om jouw sociale angst bij de kern aan te pakken (waar ben je bang voor) en leert vaardigheden aan waar je baat bij hebt voor de rest van je leven. 

Onze methodiek is erop gericht dat angst en spanningen er altijd zullen zijn, bij iedereen. Vaak ben je aan het ‘vechten’ (of vluchten) dat je dit niet meer wilt voelen. Wat we doen in ons programma is je de juiste ‘coping vaardigheden’ leren om de impact op je leven, en de lading ervan, te verminderen. Zodat je steeds minder overspoelt wordt door je angst en/of paniekklachten. 

Angstklachten kunnen je leven erg beïnvloeden, weet dat je met de juiste ondersteuning je klachten kunt laten verdwijnen en de lading van je angst kan afnemen. 

Wil jij je leven niet langer laten beïnvloeden door je sociale fobie? Wil jij je niet meer laten tegenhouden door je angsten en je leven invulling geven zoals jij dat wil? 

Volg het Breinfijn programma van Bureau Breinfijn en leer stap voor stap je klachten en de lading van je angsten te verminderen.