Slapen is een heel belangrijk onderdeel van ons dagelijks leven, maar voor sommige mensen kan het een uitdaging zijn vanwege stress tijdens het slapen.

Gespannen slapen kun je herkennen als stress en onrust tijdens het slapen, waardoor de slaapkwaliteit wordt aangetast en het moeilijk wordt om uitgerust wakker te worden.

In dit artikel kijken we naar de oorzaken van spanning tijdens het slapen en delen we enkele tips over hoe deze spanning kan worden verminderd.

Wat is gespannen slapen?

Gespannen slapen is een ongemak waarbij een persoon niet goed kan slapen vanwege een gevoel van stress en onrust. Dit kan leiden tot slapeloosheid, vermoeidheid en andere gezondheidsproblemen. Slecht slapen kan zich op verschillende manieren uiten, waaronder:

 • Rusteloosheid en ongemak tijdens het slapen
 • Waken gedurende de nacht
 • Problemen met inslapen
 • Vaak wakker worden tijdens de nacht
 • Vroeg wakker worden en niet in staat zijn om weer in slaap te vallen

Waar komt die spanning vandaan?

Gespannen slapen kan vele oorzaken hebben, wisselend van mentale en emotionele factoren tot lichamelijke aandoeningen. Hieronder volgen enkele veelvoorkomende oorzaken van slecht slapen:

 • Stress en angst: De meest voorkomende oorzaken van slecht slapen zijn stress, angst en paniekklachten. Wanneer we gestrest of angstig zijn, produceert ons lichaam adrenaline en cortisol, wat kan leiden tot verhoogde hartslag, snelle ademhaling en gespannen spieren. Hierdoor kunnen we moeilijk slapen of in slaap komen. Mensen die last hebben van veel stress of piekeren, hebben vaak overactieve hersenen. Zij hebben meestal meer moeite met doorslapen. Ze worden gedurende de nacht meerdere malen wakker of zijn in de ochtend al vroeg wakker en kunnen niet meer in slaap komen. 
 • Medicijnen: Sommige medicijnen kunnen ook leiden tot slecht slapen. Medicijnen tegen hoge bloeddruk, astma, depressie en allergieën kunnen allemaal een invloed hebben op de slaapkwaliteit.
 • Lichamelijke aandoeningen: Lichamelijke aandoeningen zoals (chronische) pijn, ademhalingsproblemen, hartkloppingen en overgewicht kunnen ook leiden tot slecht slapen. 
 • Cafeïne en alcohol: Cafeïne en alcohol kunnen beide leiden tot slapeloosheid en slecht slapen.

Geschreven door

Drs. Rosalie van Gils, psychologe

Bureau Breinfijn is opgericht door Rosalie van Gils.

Zij heeft psychologie gestudeerd aan de Universiteit van Tilburg en de Universiteit van Madrid (Spanje). Rosalie heeft zich gespecialiseerd in een breed scala aan angstproblematieken, paniekaanvallen en chronische stressklachten. Daarmee samenhangend voelen mensen vaak lichamelijke spanningsklachten opkomen.

De invloed van de overgang op slapen.

De overgang, ook wel bekend als de menopauze, is een natuurlijke fase in het leven van een vrouw waarin de menstruatiecyclus stopt.

De overgang kan echter ook gepaard gaan met een aantal symptomen, waaronder opvliegers, nachtelijk zweten en stemmingswisselingen.

Al deze symptomen kunnen de slaap negatief beïnvloeden en leiden tot vermoeidheid en prikkelbaarheid overdag. Opvliegers en nachtelijk zweten zijn waarschijnlijk de grootste boosdoeners voor een slechte slaap tijdens de overgang. 

Tijdens een opvlieger stijgt de lichaamstemperatuur plotseling, wat kan leiden tot zweten en een gevoel van ongemak. Dit kan de slaap verstoren en leiden tot vermoeidheid overdag. 

Ik ben moe, maar kan niet slapen.

Een ander veelvoorkomend slaapprobleem (wat kan verergeren tijdens de overgang) is dat je je moe voelt, maar niet in staat bent om in slaap te vallen of in slaap te blijven.

Dit kan leiden tot urenlang woelen en draaien in bed, wat de slaapkwaliteit negatief kan beïnvloeden.

Tips om de spanning te verminderen en beter te slapen.

Slecht slapen kan een negatieve invloed hebben op de algehele gezondheid en het welzijn van een persoon.

Als je op internet zoekt, vind je veel tips die geadviseerd worden om beter te slapen en minder last te hebben van onrust en slapeloosheid. Deze zullen vast en zeker een bijdrage leveren op de korte termijn, maar niet het verschil maken op de lange termijn.

We zullen deze tips zeker niet afraden, wees je er wel van bewust dat het op korte termijn kan helpen om wat beter te slapen. Als je niets doet aan de kern van het probleem blijven de klachten bestaan. 

Hieronder volgen enkele tips om de spanning te verminderen en beter te kunnen slapen:

 • Houd een regelmatig slaapschema aan.

Zorg dat je op een vast tijdstip naar bed gaat  en opstaat om een regelmatig slaapschema aan te houden.

 • Leer omgaan met piekeren en negatieve gedachten.

Hierdoor blijf je veel in je hoofd en dit kan je flink wakker houden.  

 • Om overactieve hersenen te kalmeren kun je ontspanningsoefeningen doen.

Meditatie, diepe ademhaling en progressieve spierontspanning kan helpen om de spanning op dat moment te verminderen. Dit kan je helpen wanneer je slecht in slaap valt. Dit zijn technieken die je gebruikt om op dat moment (korte termijn) wat rust te ervaren, als je structureel (lange termijn) wilt werken aan verandering kun je aan de slag met de manier waarop jij hiermee omgaat. Klik hier als jij je slaap wil verbeteren.

 • Wees je bewust van hoe je woorden gebruikt en hoe je jezelf hiermee vast zet.

Bijvoorbeeld: Ik heb de hele nacht slecht geslapen. Is dit echt zo of heb je concreet 1 uur wakker gelegen en geef je de hele nacht een negatieve lading door je woordgebruik?

 • Zoek professionele hulp.

Als slecht slapen aanhoudt en de kwaliteit van leven beïnvloedt, zoek dan hulp. 

Bij Bureau Breinfijn kun je de cursus Beter Slapen volgen. Met deze cursus kun je de hoeveelheid slaapuren verbeteren en je chronische slapeloosheid verminderen. Je leert om je slaap homeostase terug te conditioneren, zodat je weer op een goede manier een slaap signaal krijgt en je dan ook rustig in slaap kan vallen. Meer informatie over de cursus Beter Slapen. 

 

Slaap je slecht door stress? Dit kan een frustrerende en uitputtende ervaring zijn, maar er zijn manieren om de spanning te verminderen en een goede nachtrust te bevorderen. 

Door een regelmatig slaapschema, je bewust te zijn van je woordkeus, je overactieve hersenen te kalmeren en te leren omgaan met piekeren en negatieve gedachten kunnen spanningen en angst tijdens het slapen verdwijnen en je slaapkwaliteit aanzienlijk verbeteren! 

Ben jij het zat om slecht te slapen door stress of angst? Wil jij je slaap verbeteren? 

Dan is de cursus Beter Slapen van Bureau Breinfijn zeker iets voor jou.