Goede voornemens, elk jaar komen ze weer opnieuw voorbij. Mensen verzinnen de grootste plannen voor het nieuwe jaar: ‘Ik ga 4 keer per week sporten’, ‘Ik ga 10 kilo afvallen’ of ‘Ik ga een marathon lopen’. In de meeste gevallen gooien mensen hun goede voornemens al binnen een paar weken overboord. En dat zorgt voor veel frustratie. Herken je dit?

Er is helemaal niets mis met doelen voor jezelf stellen en jezelf motiveren om deze doelen te halen. Het probleem met goede voornemens is echter dat ze vaak niet weken. In deze blog lees je drie redenen waarom dat zo is.

Geschreven door

Drs. Rosalie van Gils, psychologe

Bureau Breinfijn is opgericht door Rosalie van Gils.

Zij heeft psychologie gestudeerd aan de Universiteit van Tilburg en de Universiteit van Madrid (Spanje). Rosalie heeft zich gespecialiseerd in een breed scala aan angstproblematieken, paniekaanvallen en chronische stressklachten. Daarmee samenhangend voelen mensen vaak lichamelijke spanningsklachten opkomen.

1. Een goed voornemen kan voortkomen uit angst 

Stel jezelf eens de volgende vraag: ‘Waarom maak je eigenlijk goede voornemens?’

Misschien heb je het goede voornemen om 10 kilo af te vallen. Je wilt minder gaan eten, gezonder gaan eten en meer bewegen om dat goede voornemen te bereiken. Maar waarom wil je dat eigenlijk?

Er kunnen natuurlijk verschillende redenen zijn waarom je wilt afvallen. Wil je het omdat je het zelf leuk vindt? Of omdat je bang bent dat andere mensen (of jijzelf) je te dik vinden? Doe je het voor jezelf? Voor een ander? Of allebei?

Misschien denk je dat mensen je leuker, knapper of aardiger vinden als je afvalt. Of misschien denk je dat je jezelf leuker gaat vinden. 

Veel goede voornemens ontstaan vanuit een angst. Je hebt bijvoorbeeld de angst dat je niet goed genoeg bent, dat je faalt of dat je anders ongezond gaat worden.

2. Je legt jezelf strenge regels op 

Als je goede voornemens voor jezelf bedenkt, ben je vaak geneigd jezelf strenge regels op te leggen. Veel mensen zien goede voornemens als iets wat ‘moet’. Vanuit deze invalshoek ben je onbewust steeds strenger voor jezelf. Als je je goede voornemens vervolgens niet volhoudt, kun je je daar schuldig over gaan voelen. En dat zou zonde zijn. 

Strenge regels opleggen kan ervoor zorgen dat je jezelf juist belemmert en dat je jezelf constant onder druk zet om aan jouw eigen opgestelde regels te voldoen. Je kijkt dan met een kritische blik naar jezelf. 

Herken je dit? 

Iedereen kijkt wel eens kritisch naar zichzelf. Het is echter zonde om boos te worden op jezelf als je het volgens deze kritische blik niet goed genoeg doet. Je doet het namelijk wél goed genoeg.

3. Alles in je hoofd blijft hetzelfde 

Het is makkelijk om te bedenken dat je een bepaald voornemen wilt volbrengen. Om dat ook daadwerkelijk te doen, zul je met een goed plan moeten komen. 

Stel, je hebt een plan bedacht om je goede voornemen – bijvoorbeeld afvallen – te volbrengen. Je hebt een abonnement genomen op de sportschool, waar je voortaan drie keer per week heen wilt gaan. Je bent van plan om meer groenten en fruit te eten en om vaker de fiets te pakken in plaats van de auto. 

In de praktijk kan dit plan gaan werken. De manier waarop alles in je hoofd werkt, jouw cognitie, blijft echter hetzelfde. Jouw hoofd past zich – helaas – niet automatisch aan om het plan te laten slagen. 

Je hoofd ziet het plan nog steeds als een regel die je jezelf oplegt. Zolang je het gevoel blijft houden dat het voornemen is gebouwd op angst en regels, kun je je doelen veel minder makkelijk halen. Daarom is het belangrijk dat je de kern aanpakt: doe het goede voornemen voor jezelf en doe het niet vanuit angst.

Word jouw angsten de baas

Het is heel goed om naar een doel toe te werken. Maar zolang je de essentie niet op orde hebt, zal een goed voornemen helaas weinig verschil gaan maken. 

Wil jij leren hoe je jouw problemen bij de kern aanpakt? Zodat je voortaan helemaal geen goede voornemens meer nodig hebt? Het Breinfijn Programma helpt je erbij. In dit programma leer je hoe je minder last krijgt van angsten en creëer je een gevoel van rust.