Wanneer je stress hebt, maakt je lichaam het stresshormoon cortisol aan. Last van stress hebben we allemaal weleens. Een beetje gezonde spanning is ook helemaal niet erg. Het wordt pas een probleem als je langdurige stress ervaart. 

Een overdosis van het stresshormoon cortisol verstoort veel processen in je lichaam. Daarom is het belangrijk om je stresshormoon onder controle te houden. In deze blog lees je 3 tips hoe je dit kunt doen. 

Geschreven door

Drs. Rosalie van Gils, psychologe

Bureau Breinfijn is opgericht door Rosalie van Gils.

Zij heeft psychologie gestudeerd aan de Universiteit van Tilburg en de Universiteit van Madrid (Spanje). Rosalie heeft zich gespecialiseerd in een breed scala aan angstproblematieken, paniekaanvallen en chronische stressklachten. Daarmee samenhangend voelen mensen vaak lichamelijke spanningsklachten opkomen.

Wat is het stresshormoon cortisol?

Cortisol is een stresshormoon dat door de bijnieren wordt geproduceerd als je stress hebt. Cortisol zorgt ervoor dat je lichaam goed kan reageren op de stress, door de opgeslagen energie in de cellen van je lichaam snel beschikbaar te maken.

Tegenwoordig kan iedereen in de kleinste gevallen al stress ervaren, bijvoorbeeld door te weinig slapen of te weinig drinken. Elke keer als je lichaam stress ervaart, wordt cortisol aangemaakt. 

Het is niet goed voor je gezondheid als je chronisch of overmatig verhoogde waarden van cortisol in je lichaam hebt. Het kan bijvoorbeeld zorgen voor een verstoorde hormoonbalans, hart- en vaatziekten of een hogere cholesterolwaarde.

Tip 1: Slaap genoeg

Mensen hebben gemiddeld ongeveer 8 uur slaap nodig per nacht. Als je langere tijd minder dan 6,5 uur per nacht slaapt, maakt je lichaam meer cortisol aan. Dit zorgt ervoor dat je meer stress gaat ervaren. Als gevolg kun je last krijgen van de eerdergenoemde gezondheidsproblemen. Zorg er daarom voor dat je voldoende slaapt en dat je een goed dag-nachtritme hebt.

Tip 2: Eet en drink genoeg

Water is echt een heilige graal. Ons lichaam bestaat namelijk voor meer dan de helft uit water. Zorg daarom dat je elke dag voldoende water binnenkrijgt: minstens 1,5 liter vocht per dag. Dit kun je jezelf aanleren door bijvoorbeeld een herbruikbare fles te kopen die je constant bij je houdt. 

Eet ook veel groenten en fruit, deze bevatten vitamines die helpen om je cortisolwaarden te stabiliseren. Zorg daarnaast dat je niet teveel alcohol drinkt of rookt, want dit zorgt juist voor hogere cortisolwaarden.

Tip 3: Knuffel meer 

Knuffelen helpt om minder stress te ervaren. Als je aan het knuffelen bent, wordt het hormoon oxytocine aangemaakt. Oxytocine is hét hormoon dat cortisol in bedwang houdt. Geen mensen in de buurt om mee te knuffelen? Huisdieren zijn ook zeer geschikte kandidaten. 

Leer hoe jij je stresshormoon blijvend verlaagt

De drie tips in deze blog helpen je ongetwijfeld om meer stress te ervaren. De belangrijkste factor om minder last te hebben van stress, is uiteindelijk hoe jij situaties interpreteert. 

Wil je ook leren hoe je minder stress kunt ervaren voor de rest van je leven? Hoe je chronische stress voorgoed tegengaat? Daar gaat het No Stress programma je gegarandeerd bij helpen. Op naar een minder stressvol leven!