Angst voor de angst of angst voor stress, wat is dat eigenlijk? Hoe ontstaat angst voor de angst en hoe kun je het behandelen?

Angst lijkt voor veel mensen een negatief iets. Niets is minder waar, angst is een natuurlijke menselijke emotie die ons waarschuwt voor gevaar en ons helpt te overleven. 

Voor sommige mensen gaat angst verder dan een ‘normale’ reactie op bedreigende situaties en kan het een diepere vorm van angst worden; angst voor de angst. 

Deze specifieke angst, ook wel bekend als fobofobie, kan heel belemmerend zijn in je dagelijks leven. 

Wat is fobofobie

Fobofobie, ook wel bekend als angst voor de angst, is een specifieke vorm van angststoornis waarbij het centrale thema niet zozeer de angst zelf is, maar eerder de vrees of angst voor het krijgen van angstige gevoelens. Als je fobofobie hebt, maak je je vaak zorgen over het idee om angstig te worden in situaties die je bedreigend of beangstigend vind. Deze angst voor de angst kan ervoor zorgen dat je situaties, activiteiten of zelfs gedachten gaat vermijden die je angstig maakt.

Hoe herken je angst voor de angst

  • Overmatig zorgen maken: 

Je kunt je buitensporig zorgen maken en angst hebben voor het idee dat je angstig kunt worden. Deze zorgen kunnen je dagelijks leven beïnvloeden en je belemmeren in het deelnemen aan activiteiten:

  • Vermijdingsgedrag: 

Om de angst voor de angst te verminderen, kunnen je situaties gaan vermijden die je associeert met het krijgen van angst. 

  • Fysieke symptomen: 

Je kunt last hebben van verschillende fysieke klachten zoals hartkloppingen, zweten, trillen en duizeligheid, zelfs als er geen directe aanleiding is voor angst.

Geschreven door

Tessa in ’t Veld, therapeutisch hulpverlener.

Tessa heeft 20 jaar gewerkt als begeleider, maatschappelijk werker en casemanager in de geestelijke gezondheidszorg.
Ze heeft veel ervaring en kennis opgedaan binnen het werken in verschillende settings. Door vooral naast de cliënt te staan heeft ze veel mensenkennis opgedaan en verbinding met de medemens voorop staan. Bij Bureau Breinfijn is ze gericht op angst, paniek en (chronische) stress klachten.

Hoe ontstaat angst voor de angst

Eigenlijk heel logisch, je bent bang voor bepaalde stressvolle situaties, lichamelijke klachten of je emoties. Als je hier veel last van hebt, kun je hier tegen op gaan zien, je wil dit niet meer en je kunt de angst voor je angst gaan ontwikkelen. De angst dat je hier weer last van krijgt. En juist die angst en de stress die dat je oplevert, vergroot weer je klachten waardoor ze weer toenemen. 

Stel je het last van hyperventilatie. Je krijgt een aanval, je voelt je enorm naar en je vind het enorm spannend. Je bent bang dat je geen adem krijgt, misschien wel bang dat je doodgaat. Als je er weer uit bent, wil je dit nooit meer zo voelen. Er kan angst ontstaan om weer een aanval te krijgen. Je bent dan niet meer bang voor de hyperventilatie zelf, maar bang dat je er weer last van gaat krijgen; angst voor de angst.

Deze angst vormt een cluster in je onderbewustzijn en de minste stress, of een klacht die doet denken aan hyperventilatie triggert jou waardoor de kans dat je gaat hyperventileren eigenlijk nog groter is geworden. Je komt in de vicieuze cirkel van angst terecht die lastig is te doorbreken. 

Behandeling van angst voor de angst

Helaas is er geen quick fix om van je angst voor de angst af te komen. Angst hoort nou eenmaal bij het leven, er is niemand zonder angst, je kunt dit nooit helemaal weghalen.

Het gaat er dan ook om hoe je hiermee omgaat.

Omdat het zo diep geworteld is, is er helaas geen snelle manier om je klachten te verminderen. Wellicht heb je wat dingen gevonden die je helpen om de spanning op dat moment wat te verlichten (je strategieën) Maar het is maar voor even, de klachten komen terug, en vaak erger dan dat ze waren.

Het gaat erom dat je op zoek gaat naar de oorzaak van het probleem, namelijk waar je angsten vandaan komen. En daar ga je mee aan de slag.

Bij Bureau Breinfijn helpen we je graag verder om deze angsten te verminderen. Met het Breinfijn programma leer je hoe je voor de lange termijn je angsten los kunt laten, minder overspoeling voelt van angst en/of paniek en een gevoel krijgt van rust en overzicht. Je gaat dus leren om jouw angsten bij de kern aan te pakken (waar ben je bang voor) en leert vaardigheden aan waar je baat bij hebt voor de rest van je leven. 

 

Dit geldt overigens ook voor angsten als: vliegangst, pleinvrees, rijangst,een overgeefangst, angst voor insecten en smetvrees

Als jij niet langer angstig wil zijn, volg dan het Breinfijn programma van Bureau Breinfijn.