Voor veel mensen is rijden op de snelweg een alledaagse activiteit die ze zonder problemen kunnen uitvoeren. Echter, voor anderen kan het intense angst en ongemak opleveren.

Rijangst, ook wel bekend als amaxofobie ofwel snelwegfobie, is een veelvoorkomende aandoening die het vermogen om veilig op de snelweg te rijden kan belemmeren. 

In dit artikel zullen we onderzoeken wat rijangst is, waar het vandaan komt en welke stappen je kunt nemen om het te verminderen.

Wat is rijangst?

Rijangst is een heel specifieke fobie die zich richt op het rijden op de snelweg. Het wordt gekenmerkt door intense angstgevoelens, paniek of zelfs een volledige vermijding van de snelweg.

Mensen met rijangst hebben vaak symptomen zoals een versnelde hartslag (hartkloppingen), zweten, trillende handen, kortademigheid (hyperventilatie) en een gevoel van controleverlies tijdens het rijden op de snelweg. 

“Rijangst is een uitdaging die je kunt overwinnen met doorzettingsvermogen en zelfvertrouwen.”

Geschreven door

Tessa in ’t Veld, therapeutisch hulpverlener.

Tessa heeft 20 jaar gewerkt als begeleider, maatschappelijk werker en casemanager in de geestelijke gezondheidszorg.
Ze heeft veel ervaring en kennis opgedaan binnen het werken in verschillende settings. Door vooral naast de cliënt te staan heeft ze veel mensenkennis opgedaan en verbinding met de medemens voorop staan. Bij Bureau Breinfijn is ze gericht op angst, paniek en (chronische) stress klachten.

Hoe ontstaat rijangst?

Er zijn verschillende oorzaken voor rijangst. Een veelvoorkomende factor is een eerdere traumatische ervaring die je hebt gehad, zoals een verkeersongeval op de snelweg. Dit kan een cluster vormen in je brein die wordt verbonden met op de snelweg rijden. 

Dit houdt in dat je na het ongeval de snelweg met je gevoel verbindt. Als je dan aan de snelweg denkt, triggert dit de eerdere ervaring die je hebt gehad met als gevolg dat je bijvoorbeeld angst en paniek voelt bij het denken aan de snelweg.

Je gevoel is niet gebaseerd op het hier en nu, maar op je eerdere ervaring.

Andere mogelijke oorzaken zijn een gebrek aan vertrouwen in je eigen rijvaardigheid, angst voor snelheden of grote hoeveelheden verkeer, of zelfs de angst voor een paniekaanval tijdens het rijden op de snelweg. In de community van Bureau Breinfijn hebben we regelmatig deelnemers met een snelwegfobie, of de angst voor autorijden. Het volgen van het Breinfijn programma helpt ze om hun klachten en de lading van hun angsten te verminderen. 

Hoe verminder ik mijn rijangst?

  1. Leer je angst begrijpen: 

Het belangrijkste is om je rijangst te herkennen en toe te geven dat hij er is. Hoe lastig dit ook is. Door te accepteren dat je een belemmerende angst hebt, kun je gaan onderzoeken wat je nodig hebt om je angst te verminderen. 

2. Lading verminderen: 

Het geleidelijk blootstellen aan de angstige situatie kan soms helpen om je angst te

verminderen. Vaak merk je alleen met ‘exposure’ dat je angsten alleen maar erger worden. De lading van de angsten leren verminderen, leer je niet altijd op het moment van de angst zelf, dus tijdens het autorijden. Angsten leren loslaten is namelijk een vaardigheid. En vaardigheden leer je vooral op momenten dat je niet in overspoeling van emotie zit, niet in een overleefstand. Neem kleine stappen om de vaardigheid ‘lading verminderen’ en ‘loslaten’ te oefenen, en beloon jezelf voor elke vooruitgang die je boekt. 

3. Zoek professionele hulp: 

Als je rijangst je belemmert en je dagelijks leven beïnvloedt, zoek dan professionele 

hulp. Bij Bureau Breinfijn helpen we je graag verder om je klachten en de lading van je angsten te verminderen. Met het Breinfijn programma leer je hoe je voor de lange termijn je angsten los kunt laten, minder overspoeling voelt van angst en/of paniek en een gevoel krijgt van rust en overzicht. Je gaat dus leren om jouw angsten bij de kern aan te pakken (waar ben je bang voor) en leert vaardigheden aan waar je baat bij hebt voor de rest van je leven. 

Dit geldt overigens ook voor angsten als; pleinvrees, een overgeef fobie, angst voor insecten, smetvrees en vliegangst. Als jij je angst wil verminderen, volg dan het Breinfijn programma van Bureau Breinfijn.

“ Ik volg het Breinfijn programma en ben nog niet helemaal angstvrij, maar ik merk al wel mooie, positieve veranderingen m.b.t. het autorijden.” 

– de ervaring van een deelnemer van het Breinfijn programma

Rijangst kan je rijvaardigheid en dagelijks leven beïnvloeden. Het is belangrijk om te onthouden dat rijangst behandelbaar is en dat er oplossingen zijn. Met de juiste stappen kun je je rijangst overwinnen en veilig en zelfverzekerd rijden op de (snel) weg. Onthoud dat elke stap vooruit een overwinning is en wees geduldig met jezelf tijdens dit proces.

Wil jij je niet langer laten tegenhouden door je rijangst en weer op de snelweg kunnen rijden? Het Breinfijn programma van Bureau Breinfijn helpt je daarbij.