Emetofobie, angst voor overgeven

Als je last hebt van emetofobie kan je leven behoorlijk op zijn kop staan. Het beïnvloedt alles wat je doet en je kunt hier heel veel last van hebben, zowel fysiek als mentaal. 

Lees hier meer over; wat het is, hoe je emetofobie herkent, hoe het ontstaat en hoe je deze angst kunt behandelen.

Wat is emetofobie

Emetofobie is de angst voor overgeven. Mensen met deze aandoening kunnen hier in het dagelijkse leven ontzettend veel last van hebben. Wat je eet, drinkt, met wie je omgaat, waar je naartoe gaat, je werk, reizen en wat je in je vrije tijd doet. Alles staat in het teken van de angst om te braken, om dit te voorkomen of het risico daarop zo klein mogelijk te houden. 

Hoe ontstaat de angst voor overgeven

De oorzaak van emetofobie kan verschillend zijn voor iedereen, het kan ontstaan door traumatische ervaringen, negatieve associaties met overgeven, of bijvoorbeeld doordat je iemand anders hebt zien overgeven. Deze ervaringen kunnen een cluster gaan vormen in je onderbewustzijn, wat steeds weer getriggerd wordt als je ermee in aanraking komt.

Dit betekent dat de ervaring in je onderbewust gelinkt wordt met het gevoel wat je toen had.

Bijvoorbeeld als je hebt overgegeven nadat je kip hebt gegeten, kan je steeds weer als je kip ziet of ruikt getriggerd worden door dat eerdere gevoel dat je had. Of als je misselijk wordt of een andere lichamelijke klacht waar je last van had voordat je moest overgeven.

Je gevoel is op dat moment niet gebaseerd op het hier en nu, maar op de eerdere ervaring die je hebt gehad. En zolang je niets doet aan de oorzaak ofwel het cluster wat zich gevormd heeft, zal je angst niet verdwijnen.. 

We hebben binnen Bureau Breinfijn meerdere deelnemers (gehad) met emetofobie, de angst voor overgeven. Het volgen van het Breinfijn programma helpt ze om hun klachten en de lading van hun angsten te verminderen. 

Geschreven door

Tessa in ’t Veld, therapeutisch hulpverlener.

Tessa heeft 20 jaar gewerkt als begeleider, maatschappelijk werker en casemanager in de geestelijke gezondheidszorg.
Ze heeft veel ervaring en kennis opgedaan binnen het werken in verschillende settings. Door vooral naast de cliënt te staan heeft ze veel mensenkennis opgedaan en verbinding met de medemens voorop staan. Bij Bureau Breinfijn is ze gericht op angst, paniek en (chronische) stress klachten.

Symptomen van emetofobie

Je kunt de angst voor overgeven herkennen aan de volgende symptomen:

  • Angst in sociale situaties
  • Angst voor overgeven of om iemand te zien overgeven
  • Vermijden van bepaalde situaties of bepaalde voedingswaren
  • Lichamelijke klachten: 

Bv. misselijkheid, zweten, hartkloppingen of maag– en darmklachten 

  • Voorkomen dat je misselijk wordt:

Meer bezig zijn met voeding, hygiëne of medicijnen slikken tegen misselijkheid.

Behandeling van emetofobie

Besef dat er voor het behandelen van je angst geen quick fix is. Dan ben je alleen bezig met de gevolgen van je angst, en zal het je wat verlichting kunnen geven (bv vermijden, piekeren, afleiden), maar komen je klachten steeds weer terug. 

Voor echte verandering zul je iets moeten doen aan de oorzaak van je klachten. 

  • Ontdekken en erkennen van je angst:

Het is belangrijk dat je erkent dat je angst hebt en te gaan onderzoeken wat jij nodig hebt om je angst te verkleinen. 

  • De lading verminderen:

Je wil de lading van je angst verminderen zodat je er steeds minder last van hebt en je leven minder in het teken staat van jouw angst om over te geven.
Hierom is het belangrijk om je clusters te gaan ontdekken en je patronen te doorbreken. Je kunt jezelf geleidelijk aan wat meer blootstellen aan lastige situaties of dingen die je triggeren, maar vaak zie je dat dit alleen maar de klachten of de angst verergert. Doe dit langzaam en liefst onder begeleiding van een professional.
Het aanleren van vaardigheden om je angsten los te laten en minder lading te geven oefen je juist in situaties die je weinig stress geven, omdat je niet kunt leren als je in de overleefstand staat wanneer je getriggerd bent. Het is net als zwemmen, dan duik je ook niet meteen in het diepe bad. Je leert eerst de basisprincipes die je gaat oefenen in badje 1. Heb je ze onder de knie? Dan ga je ze eigen maken in badje 2 en zo verder. Je gaat ze in steeds lastigere omstandigheden oefenen totdat je ze ook in beladen situaties kunt toepassen, in de situaties die jij lastiger vind en je veel spanning of angst geeft. 

  1. Zoek professionele hulp: 

Als je angst voor overgeven je dagelijks leven beïnvloedt, zoek dan professionele 

hulp. Bij Bureau Breinfijn helpen we je graag verder om je klachten en de lading van je angsten te verminderen. Met het Breinfijn programma leer je hoe je voor de lange termijn je angsten los kunt laten, minder overspoeling voelt van angst en/of paniek en een gevoel krijgt van rust en overzicht. Je gaat dus leren om jouw angsten bij de kern aan te pakken (waar ben je bang voor) en leert vaardigheden aan waar je baat bij hebt voor de rest van je leven. 

Dit geldt overigens ook voor angsten als: rijden op de snelweg, vliegangst, pleinvrees, angst voor insecten en smetvrees

Als jij je angst wil verminderen, volg dan het Breinfijn programma van Bureau Breinfijn.