In het dagelijks leven ervaren we allemaal weleens stress. Stress is een normale reactie van ons lichaam op situaties die we uitdagend of bedreigend vinden. Het kan een reactie zijn op verschillende dingen; in je werk, je gezin, op school, in relaties en ook bij de dagelijkse dingen die je meemaakt. 

Wat is stress

Stress is een vorm van spanning, een natuurlijke reactie die ons helpt om te kunnen presteren of om te gaan met moeilijke situaties. Je kunt gezonde spanning hebben als je een prestatie moet leveren, een lastige beslissing moet nemen of in een spannende situatie zit. Het helpt ons alert te zijn en om snel te handelen als dat nodig is. 

Stel je voor dat je een belangrijk gesprek hebt of een moeilijke beslissing moet nemen; dit zijn momenten waarop je stress kan hebben. Het helpt je om gefocust te zijn en je te motiveren om het beste uit jezelf te halen. En als het voorbij is, neemt de spanning weer af.  

Er zijn verschillende soorten stress:

Mentale stress

Fysieke stress

  • Overmatig eten en drinken
  • Te veel sporten

Langdurige stress (chronische stress) 

Hoe langer je stressmomenten zijn, hoe langer je herstelmomenten duren. Als je onvoldoende tijd hebt om te herstellen tussen je stressmomenten dan wordt het ongezonde stress. Wanneer je stress langdurig aanwezig blijft kan het omslaan in chronische stress en een negatieve invloed hebben op je leven. 

In dit artikel kun je meer lezen over chronische stress, de gevolgen en hoe je dit kunt behandelen: https://www.breinfijn.nl/chronische-stress-grote-gevolgen-of-een-weg-naar-herstel/ 

Hoe herken je stress

De symptomen van stress kunnen heel wisselend zijn, zowel lichamelijk als emotioneel.

Lichamelijke tekenen van stress kunnen zijn: 

  • Hogere hartslag
  • Gejaagdheid, gespannen  
  • Hoofdpijn
  • Vermoeidheid
  • Stijve kaak
  • Hogere bloeddruk
  • Rugpijn 
  • Ontstekingen in je lichaam
  • Een verminderd immuunsysteem
  • Slechter slapen
  • Darmproblemen

Emotionele tekenen kunnen zijn:

  • Prikkelbaar
  • Angst
  • Somberheid

Stress heeft een enorme invloed op je zenuwstelsel en je lichaam en kan zich bij iedereen anders uiten, andere klachten kunnen ook zijn:

Geschreven door

Tessa in ’t Veld, therapeutisch hulpverlener.

Tessa heeft 20 jaar gewerkt als begeleider, maatschappelijk werker en casemanager in de geestelijke gezondheidszorg.
Ze heeft veel ervaring en kennis opgedaan binnen het werken in verschillende settings. Door vooral naast de cliënt te staan heeft ze veel mensenkennis opgedaan en verbinding met de medemens voorop staan. Bij Bureau Breinfijn is ze gericht op angst, paniek en (chronische) stress klachten.

Hoe ga jij met stress om?

We hebben allemaal verschillende manieren om met stress om te gaan.

Ga je het proberen te voorkomen (vermijden), ben je iemand die meer de afleiding gaat zoeken door bv series kijken, shoppen, telefoon, voortdurend onder mensen of gamen? 

Of ben je iemand die gaat verdoven door bv eten, roken, alcohol en heel erg veel te gaan sporten?

Piekeren, doemdenken, het voortdurend overdenken van situaties en je zorgen maken zijn ook allemaal veel voorkomende manieren van hoe je met stress om kunt gaan. 

Het doen van ademhalingsoefeningen, yoga of een wandeling maken kun je ook inzetten om je stress te verminderen. 

Wat al deze manieren overeen hebben is dat het korte termijn strategieën zijn die je op de korte termijn kunnen helpen je stress te verlagen. Het doet echter niets aan de oorzaak van je stress en het komt weer terug, vaak zelfs erger dan dat het was.

Hoe kun je je stress verminderen

Gezonde leefstijl en zelfzorg:

Iedereen weet dat een gezonde leefstijl een belangrijke factor kan zijn in hoe je met stress om gaat. Goed eten, slapen, bewegen en ontspannen is bepalend voor hoe jij in je vel zit.

Je herkent zelf vast ook dat als je te weinig slaap hebt gehad, je ook minder kan hebben of dat je veel sneller geprikkeld bent. 

Ook goede zelfzorg is belangrijk. Doe dingen waar je blij van wordt en waar jij van kan genieten. Stel je grenzen en leer om bij jezelf te blijven. 

Neem je gedachten niet te serieus:

Ons brein zegt zo ontzettend veel, heel veel ervan is niet de waarheid. Herken je het? Op stressvolle momenten dat je bijvoorbeeld denkt; ik kan het niet, wat zullen ze van me denken? Je bent zo lastig! 

Je kunt leren om hier meer afstand van te nemen en je niet te laten leiden door deze gedachten. Met bijvoorbeeld het No Stress programma van Bureau Breinfijn leer jij welke rol je gedachten spelen om hier meer afstand van te krijgen waardoor je je niet meer laat leiden door je verstand maar gaat leren te luisteren naar wat jij graag wil. 

Verminder je mentale stress:

Hier staan we vaak niet bij stil, maar piekeren, je zorgen maken en bv doemdenken zijn manieren van hoe we met stress omgaan en die ook weer stressreacties geven aan je lichaam. Dit zorgt ervoor dat je continu ‘aan’ staat en het emmertje van je zenuwstelsel langzaam volloopt, vaak zonder dat we het door hebben. Bekijk dit filmpje van Bureau Breinfijn over hoe het emmertje van je zenuwstelsel werkt. 

Professionele hulp:

Wil jij ontdekken hoe jij met stress en spannende situaties in je leven omgaat? We hebben allemaal strategieën ontwikkeld die voor de korte termijn helpend kunnen zijn, maar op de lange termijn niets oplossen. 

Als jij structureel verandering wil voor de lange termijn, kun je direct aan de slag met het No Stress programma van Bureau Breinfijn. Je leert hoe je omgaat met stress en hoe je de lading ervan kan verminderen. Je leert niet meer tegen je klachten te vechten en vaardigheden aan waardoor je onrust, spanning en stressklachten verminderen