We hebben allemaal weleens te maken gehad met stressvolle situaties. Stress heeft een belangrijke functie in ons leven en kan ook nuttig zijn of een positieve rol spelen:

  1. Motivatie: Stress kan helpen als een motivator om actie te ondernemen. Het kan ons aanzetten tot het volbrengen van taken, het behalen van doelen en het streven naar succes. Matige stress kan ons helpen om gefocust en gedreven te blijven.
  2. Verhoogde alertheid: Stress activeert het sympathische zenuwstelsel en verhoogt daarmee onze alertheid en reactiesnelheid. In stressvolle situaties kunnen we ons beter concentreren en zijn we klaar om snel te reageren op mogelijke bedreigingen of uitdagingen.
  3. Verbeterde prestaties: Een bepaalde mate van stress kan onze prestaties verbeteren. Het kan ons helpen om scherp te blijven, creatieve oplossingen te bedenken en efficiënt te handelen in situaties die een snelle reactie vereisen.
  4. Overlevingsmechanisme: Stress is een natuurlijk overlevingsmechanisme dat ons in staat stelt om snel te reageren op gevaarlijke situaties. Het activeert het “vecht-of-vlucht” -mechanisme, waarbij ons lichaam zich voorbereidt om te vechten tegen een dreiging of eraan te ontsnappen.

In korte perioden van acute stress kan stress als voordeel werken. Wanneer stress langdurig aanhoudt, kan het groeien naar een meer ernstige vorm genaamd chronische stress.

Wat is chronische stress?

Chronische stress is een aanhoudende vorm van stress die langere tijd aanhoudt, soms zelfs maanden of jaren.

Het is het resultaat van voortdurende blootstelling aan spanningsfactoren, zoals een hoge werkdruk, financiële problemen, relatieproblemen, of een overweldigend gevoel van verantwoordelijkheid.

In tegenstelling tot acute stress, die voorbij gaat, houdt chronische stress aan en kan het een negatieve invloed hebben op zowel onze fysieke als mentale gezondheid. 

“Chronische stress knaagt aan onze veerkracht en dooft onze innerlijke kracht.”

Geschreven door

Tessa in ’t Veld, therapeutisch hulpverlener.

Tessa heeft 20 jaar gewerkt als begeleider, maatschappelijk werker en casemanager in de geestelijke gezondheidszorg.
Ze heeft veel ervaring en kennis opgedaan binnen het werken in verschillende settings. Door vooral naast de cliënt te staan heeft ze veel mensenkennis opgedaan en verbinding met de medemens voorop staan. Bij Bureau Breinfijn is ze gericht op angst, paniek en (chronische) stress klachten.

De symptomen van chronische stress

De symptomen van langdurige stress kunnen zowel fysiek als mentaal zijn. 

Fysieke symptomen kunnen zijn: vermoeidheid, spierpijn, hoofdpijn, hartkloppingen, slaapproblemen en een verzwakt immuunsysteem ofwel een lage weerstand. 

Mentale symptomen kunnen bestaan uit prikkelbaarheid, een gejaagd gevoel, stemmingswisselingen, angstgevoelens, concentratieproblemen en gevoelens van overweldiging. Het is belangrijk om deze symptomen serieus te nemen en passende maatregelen te nemen om chronische stress te verminderen. 

Langdurige stress; de gevolgen

Het is erg belangrijk om chronische stress serieus te nemen en effectieve manieren aan te leren om de gevolgen ervan te verminderen. Door de nodige stappen te zetten om chronische stress aan te pakken, kunnen we onze fysieke gezondheid herstellen, onze mentale veerkracht versterken en onze kwaliteit van leven verbeteren. 

“Langdurige stress maakt van ons leven een constante strijd tussen verlangen naar rust en verdrinken in verplichtingen.”

Hoe kun je chronische stress verminderen?

Om chronische stress effectief aan te pakken, is het belangrijk om zowel het lichamelijke als mentale aspect mee te nemen. Het lichaam en brein als geheel te zien. Op internet kun je veel tips en tricks vinden die geadviseerd wordt om je stress te verminderen. Veel mensen weten dat een gezonde leefstijl (bewegen, slaap, gezond eten, rust nemen etc) een belangrijke factor is bij het verminderen van stress en het versterken van je veerkracht.  Deze tips zullen ook zeker een bijdrage leveren aan je herstel. Wees je ervan bewust dat als je niets doet aan de kern van het probleem, de klachten zullen blijven bestaan of terugkomen. 

  1. Herken en ontdek hoe jij omgaat met spanningsfactoren: Ga je vermijden, verdoven of ben je iemand die meer de afleiding zoekt? We hebben allemaal strategieën ontwikkeld hoe we met spanningsfactoren omgaan die vaak voor de korte termijn werken. Als jij structureel verandering wil voor de lange termijn, kun je direct aan de slag met het No Stress programma van Bureau Breinfijn. Je leert hoe je omgaat met stress en hoe je de lading ervan kan verminderen. 
  2. Prioriteer en stel grenzen: Leer je grenzen kennen en stel prioriteiten.Leer nee te zeggen tegen dingen die je niet wil of niet nodig zijn. Het is belangrijk om je tijd en energie te richten op wat voor jou het belangrijkst is.
  3. Zoek professionele hulp als het nodig is. Chronische stress kan grote gevolgen hebben. Als je structureel (lange termijn) wilt werken aan verandering kun je aan de slag met de manier waarop jij met stress omgaat met het No Stress programma van Bureau Breinfijn.

Leren omgaan met chronische stress is een proces dat tijd en geduld vraagt. Iedereen is uniek, ga ontdekken wat het beste werkt voor jou. Vergeet niet dat zelfzorg een prioriteit mag zijn en dat je jezelf toestemming mag geven om rust te pakken en te herstellen. 

Langdurige stress kan een uitdagende ervaring zijn, maar met de juiste aanpak en ondersteuning kun je stappen zetten naar een evenwichtiger leven en minder stress. Je verdient het om gezond en gelukkig te zijn, en stress weer een positieve rol kan spelen in je leven.

Wil jij je chronische stress verminderen? Dan is het aanbod van Bureau Breinfijn zeker iets voor jou. Doe nu de quiz om te ontdekken wat het beste bij jou past.