Een kenmerk van stress, hoofdpijn

Hoofdpijn is een pijnlijk gevoel in je hoofd. Het kan wisselen van een lichte irritatie tot een intense pijn die je dagelijkse activiteiten kan beïnvloeden. Hoofdpijn kan aanvoelen als een bonzend, kloppend, drukkend of constant zeurend gevoel in je hoofd.
Het kan een spanningshoofdpijn zijn, wat vaak gelinkt wordt door stress of een andere vorm van hoofdpijn, namelijk migraine.

Oorzaken van hoofdpijn

Een van de veelvoorkomende oorzaken van hoofdpijn is stress. Stress kan ervoor zorgen dat je spieren in je nek en schouders gespannen raken, wat uiteindelijk hoofdpijn veroorzaakt.

Net als stress kan angst een reactie teweegbrengen in de spieren en hiermee ook hoofdpijn veroorzaken.

  • Dehydratatie:

Niet genoeg water drinken kan leiden tot uitdroging, wat hoofdpijn kan veroorzaken. Het is belangrijk om voldoende water te drinken gedurende de dag.

  • Voeding:

Sommige voedingsmiddelen en dranken, zoals cafeïne, kunnen hoofdpijn veroorzaken bij sommige mensen. Het kan helpen om bij te houden wat je eet en drinkt en te kijken of er een verband is met je hoofdpijn.

  • Gebrek aan slaap:

Onvoldoende slaap kan hoofdpijn veroorzaken. Probeer elke nacht genoeg te slapen om je lichaam en geest te laten herstellen.

De invloed van stress

In veel gevallen zal stress de oorzaak zijn van je hoofdpijnklachten. Wanneer je gestrest bent, spant je lichaam zich aan, waardoor je spanning en/ of pijnklachten kunt krijgen in je nek en hoofd. Je kunt ontspannende activiteiten ondernemen om je stress wat te verlagen, let wel op dat dit op korte termijn iets zou kunnen helpen, maar als je niets aan de oorzaak van de stress doet de klachten weer terugkomen en vaak erger dan ze waren.

Geschreven door

Tessa in ’t Veld, therapeutisch hulpverlener.

Tessa heeft 20 jaar gewerkt als begeleider, maatschappelijk werker en casemanager in de geestelijke gezondheidszorg.
Ze heeft veel ervaring en kennis opgedaan binnen het werken in verschillende settings. Door vooral naast de cliënt te staan heeft ze veel mensenkennis opgedaan en verbinding met de medemens voorop staan. Bij Bureau Breinfijn is ze gericht op angst, paniek en (chronische) stress klachten.

Wat is migraine

Migraine is een vorm van hoofdpijn die wordt omschreven als een intense, pulserende pijn aan één zijde van het hoofd. Het gaat vaak samen met andere symptomen zoals misselijkheid, braken, gevoeligheid voor licht en geluid, en in sommige gevallen aura’s. Een aura is een aantal visuele, gevoelsmatige of spraakstoornissen die enkele minuten tot een uur vóór de hoofdpijn kunnen optreden.

Symptomen van migraine

  • Intense hoofdpijn: 

De hoofdpijn bij migraine is vaak ernstig en kloppend. Het kan aan één kant van het hoofd beginnen en zich verspreiden naar de andere kant.

  • Misselijkheid en braken:

Veel mensen met migraine hebben last van misselijkheid en braken tijdens een aanval.

  • Lichtgevoeligheid:

Mensen met migraine hebben vaak moeite met fel licht en geven de voorkeur aan een donkere omgeving.

  • Geluidsgevoeligheid:

Geluiden kunnen tijdens een migraineaanval als ondraaglijk ervaren worden.

  • Aura:

Sommige mensen ervaren aura’s vóór de hoofdpijn, bijvoorbeeld: visuele storingen, zoals flitsende lichten, zigzaglijnen, of tintelingen in het gezicht of de ledematen.

Hoe wordt je hoofdpijn minder

Goed voor jezelf zorgen door water te drinken, voldoende slaap, gezond eten is altijd goed voor je en kan een positief effect hebben op je hoofdpijn/
Hoofdpijn kan ook een signaal zijn dat je stress hebt, veel angst of een overprikkeld zenuwstelsel. Het is belangrijk om dit signaal serieus te nemen en iets te doen aan de oorzaak van je klachten. Het volgen van een cursus of programma van Bureau Breinfijn kan je daarbij helpen. 

Wil jij je hoofdpijn klachten verminderen door je zenuwstelsel structureel te kalmeren? Volg dan nu de cursus Kalmeer je zenuwstelsel.