Het zenuwstelsel is een complex netwerk van zenuwcellen en vezels dat als de ‘bedrading’ van ons lichaam fungeert. Het speelt een essentiële rol bij het coördineren en regelen van verschillende functies; zoals beweging, waarneming, emoties en informatieverwerking (cognitieve processen). Wanneer het zenuwstelsel ontregeld raakt, kan dit leiden tot een massa aan symptomen die onze algehele gezondheid en welzijn kunnen beïnvloeden. In deze blog gaan we dieper in op wat een ontregeld zenuwstelsel is, hoe je het herkent en hoe je dit kunt herstellen.

Wat is een zenuwstelsel?

Het zenuwstelsel bestaat uit twee hoofdonderdelen: het centrale zenuwstelsel (CZS) en het perifere zenuwstelsel (PZS).

Het CZS omvat de hersenen en het ruggenmerg, terwijl het PZS bestaat uit de zenuwen die zich uitstrekken vanuit het CZS naar alle delen van het lichaam.

Het CZS ontvangt informatie vanuit het lichaam en de omgeving, verwerkt deze en stuurt vervolgens signalen via het PZS naar specifieke organen en weefsels, waardoor ze kunnen functioneren zoals ze horen te functioneren.

 

“Een ontregeld zenuwstelsel herinnert ons eraan dat zelfzorg een prioriteit moet zijn, zelfs in de moeilijkste tijden.”

Geschreven door

Tessa in ’t Veld, therapeutisch hulpverlener.

Tessa heeft 20 jaar gewerkt als begeleider, maatschappelijk werker en casemanager in de geestelijke gezondheidszorg.
Ze heeft veel ervaring en kennis opgedaan binnen het werken in verschillende settings. Door vooral naast de cliënt te staan heeft ze veel mensenkennis opgedaan en verbinding met de medemens voorop staan. Bij Bureau Breinfijn is ze gericht op angst, paniek en (chronische) stress klachten.

Hoe herken je een ontregeld zenuwstelsel?

Wanneer het zenuwstelsel ontregeld raakt, kun je last hebben van verschillende klachten, die wisselen afhankelijk van de inhoud en de ernst van de verstoring. 

Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

  • Pijn en gevoeligheid: 

Een ontregeld zenuwstelsel kan leiden tot aanhoudende pijn en gevoeligheid in verschillende delen van het lichaam. Dit kan wisselen van lichte tintelingen en prikkelingen tot hevige, schietende pijn.

  • Veranderingen in de motoriek: 

Problemen met de motoriek kunnen zich uiten als spierzwakte, coördinatieproblemen, trillingen of onvrijwillige spiersamentrekkingen. Dit kan van invloed zijn op de fijne motoriek, zoals schrijven, en op de algehele mobiliteit.

  • Verstoringen in de zintuigen: 

Een ontregeld zenuwstelsel kan onze zintuigen beïnvloeden, zoals veranderend gezichtsvermogen, gehoorverlies, tintelingen of gevoelloosheid in de huid, of verstoorde smaak- en geurwaarneming.

  • Slaapproblemen en vermoeidheid: 

Het zenuwstelsel speelt een cruciale rol bij het reguleren van ons slaappatroon. Een ontregeld zenuwstelsel kan leiden tot slaapproblemen, zoals slapeloosheid, onrustige slaap of overmatige slaperigheid, wat op zijn beurt kan leiden tot aanhoudende vermoeidheid.

  • Emotionele en cognitieve symptomen: 

Een ontregeld zenuwstelsel kan invloed hebben op onze stemming en hoe we informatie verwerken (cognitieve functies). Wat kan leiden tot angst, depressie, geheugenproblemen, concentratieproblemen en brain fog (hersenmist).

Hoe herstel je een ontregeld zenuwstelsel?

Hoewel het herstellen van een ontregeld zenuwstelsel een complex proces kan zijn, zijn er verschillende manieren die kunnen helpen bij het bevorderen van je herstel en het verminderen van je klachten. Het is belangrijk te weten dat de behandeling afhangt van de onderliggende oorzaak en de ernst van je klachten. Raadpleeg een medisch professional voor een nauwkeurige diagnose en gepaste behandeling. 

Op internet vind je allerlei tips die je zouden kunnen helpen zoals; medicatie slikken, therapieën (zowel fysiek- fysiotherapie/ ergotherapie als mentaal), alternatieve therapieën en je levensstijl aanpassen. 

Je kunt nog meer doen om je ontregelde zenuwstelsel te herstellen, waar je vooral ook op de lange termijn baat bij hebt;

  • Leer de theorie over hoe je brein werkt en de werking van je autonoom zenuwstelsel. 
  • Alleen de kennis is niet voldoende, het gaat erom dat je leert hoe je deze kennis kunt inzetten om je zenuwstelsel te kalmeren.
  • Kennis van patronen uit je leergeschiedenis

Je manieren van omgaan met stress, onrust, angst en paniekgevoelens liggen al in je roots, in je leergeschiedenis.  

Wat heb je vroeger, vaak onbewust en onbedoeld, meegekregen als kind? 

Deze leergeschiedenis is nu van enorm belang in je dagelijks leven. 

Hoe jij omgaat met onrust in je lichaam of in je hoofd, maar ook in je dagelijks leven in contact met andere mensen, je partner, je kinderen, je vrienden. 

Hoeveel ‘spanning’ je voelt als je je buitengesloten voelt (ook al weet je verstandelijk 

dat dit niet zo is), hoeveel ‘spanning’ je voelt intern in je zenuwstelsel als je je  

schuldig voelt om wat je hebt gezegd. Hoeveel spanning je zenuwstelsel krijgt (ook 

al heb je het niet door) als je je niet goed genoeg voelt diep van binnen.

Voor je zenuwstelsel is deze leergeschiedenis zeker van belang. Want deze reageert op al deze dagelijkse situaties, wel 10x op een dag, zonder dat je het bewust door hebt.

  • Je ‘coping’ vaardigheden vergroten

Hoe ga je om met stress? Hoeveel lading geef je aan situaties in je dagelijks leven? Doordat je vaardigheden aanleert hoe je hiermee omgaat kun je alles aan in het leven. Dan ben je er bewust van dat dingen je raken en dat dit er mag zijn, zonder lading. En kun je accepteren wat er is en dit loslaten. 

“Een ontregeld zenuwstelsel mag ons uit balans brengen, maar het herinnert ons er ook aan hoeveel veerkracht we bezitten.”

Is jouw zenuwstelsel ontregeld en wil je dit ook graag herstellen? Dan is de 21 daagse Kalmeer je zenuwstelsel van Bureau Breinfijn echt iets voor jou. Je krijgt kennis over hoe het brein en zenuwstelsel werkt, kennis over jouw leergeschiedenis en gaat je copingvaardigheden vergroten (hoe je met situaties omgaat). Door deze combinatie ga je niet voor een quick fix, maar kun je je zenuwstelsel kalmeren voor de lange termijn.