Hersenmist, oftewel brain fog, is een term die gebruikt wordt om een reeks symptomen te beschrijven die vaak gepaard gaan met cognitieve problemen en verminderde mentale helderheid. Het kan een breed scala aan symptomen omvatten, zoals vermoeidheid, moeite met concentreren, vergeetachtigheid en een algemeen gevoel van mentale traagheid.

Wat zijn de symptomen van hersenmist?

Symptomen van hersenmist of brain fog kunnen sterk variëren, maar veel voorkomende symptomen zijn onder meer:

 • Vermoeidheid en uitputting: Mensen met hersenmist voelen zich vaak moe en uitgeput, zelfs na voldoende slaap.
 • Concentratieproblemen: Mensen met hersenmist hebben vaak moeite om zich te concentreren op taken, informatie te verwerken of zich te concentreren op taken die veel mentale inspanning vereisen.
 • Geheugenproblemen: Mensen met hersenmist hebben soms moeite om zich dingen te herinneren of informatie terug te halen die ze eerder hebben geleerd.
 • Verwarring en desoriëntatie: Mensen met hersenmist kunnen zich verward of gedesoriënteerd voelen, wat kan leiden tot problemen met taken zoals autorijden of het volgen van gesprekken.

Geschreven door

Drs. Rosalie van Gils, psychologe

Bureau Breinfijn is opgericht door Rosalie van Gils.

Zij heeft psychologie gestudeerd aan de Universiteit van Tilburg en de Universiteit van Madrid (Spanje). Rosalie heeft zich gespecialiseerd in een breed scala aan angstproblematieken, paniekaanvallen en chronische stressklachten. Daarmee samenhangend voelen mensen vaak lichamelijke spanningsklachten opkomen.

Wat zijn de oorzaken van hersenmist?

Er zijn veel verschillende oorzaken van hersenmist, waaronder:

 • Slaapstoornissen: Slaapstoornissen zoals slaapapneu en slapeloosheid kunnen leiden tot hersenmist door vermoeidheid en een slechte slaapkwaliteit.
 • Stress en angst: Langdurige stress en angst kunnen de hersenfunctie beïnvloeden en leiden tot hersenmist.
 • Depressie: Depressie kan leiden tot mentale traagheid en een gebrek aan energie, waardoor hersenmist ontstaat.
 • Voedingsstoffentekorten: Een tekort aan bepaalde voedingsstoffen, zoals vitamine B12 of ijzer, kan leiden tot hersenmist.
 • Hormonale veranderingen: Hormonale veranderingen, zoals die tijdens de menopauze of na de zwangerschap, kunnen leiden tot hersenmist.

 

Manieren om hersenmist te verminderen

Gelukkig zijn er verschillende manieren om hersenmist te verminderen of op te lossen. Enkele van de effectieve strategieën zijn:

 • Voldoende slaap krijgen: Voldoende slaap krijgen en zorgen voor een goede slaapkwaliteit kan helpen om hersenmist veroorzaakt door slaapstoornissen te verminderen.
 • Stress verminderen: Door stress en angst te verminderen, bijvoorbeeld door middel van de cursus Rust in lichaam en brein of het No Stress programma, kan hersenmist als gevolg van stress verminderen.
 • Regelmatige lichaamsbeweging: Regelmatige lichaamsbeweging kan de hersenfunctie verbeteren en de energie niveaus verhogen, waardoor hersenmist vermindert.
 • Gezonde voeding: Het consumeren van een gezond en uitgebalanceerd dieet met voldoende voedingsstoffen kan tekorten aan voedingsstoffen voorkomen die hersenmist kunnen veroorzaken.
 • Medicatie: Bij sommige mensen kan medicatie helpend zijn om uiteindelijk ruimte te krijgen in het hoofd om te werken aan je ‘coping’ mechanismen om makkelijker met moeilijke situaties in je leven om te gaan. 

 

Ben je benieuwd of een cursus of programma van Bureau Breinfijn jou kan helpen? Vul de quiz in met waar je tegenaan loopt aan klachten, hoe lang je klachten ervaart en wat je al hebt ingezet aan hulp, en dan krijg je automatisch het best passende aanbod voor jou vanuit Bureau Breinfijn.