Hypochondrie

Hypochondrie, ook wel bekend als ziektevrees, is een psychische aandoening waarbij je constant bezorgd bent over het hebben van een ernstige ziekte, zelfs als er geen medisch bewijs is om dit te ondersteunen. In dit artikel leggen we uit wat hypochondrie is, wat de oorzaak kan zijn, hoe je het herkent, de mogelijke gevolgen ervan en hoe hypochondrie behandeld kan worden.

Wat is hypochondrie

Hypochondrie is een angststoornis waarbij mensen buitensporig bezorgd zijn over hun gezondheid en constant overtuigd zijn dat ze een ernstige ziekte hebben, zelfs als er geen medische reden is om dat te geloven. Mensen met hypochondrie kunnen voortdurend hun lichaam scannen op tekenen van ziekte en vaak doktersbezoeken plannen, ondanks geruststellende uitslagen.

De oorzaak van ziektevrees

Er is geen precies vastgestelde oorzaak voor hypochondrie. Vaak is het een combinatie van factoren die meespelen en dit kan per persoon verschillen:

  • Genetische factoren kunnen een rol spelen, er lijkt een deel te zijn die genetische aanleg heeft. 
  • Psychologische factoren, zoals een verhoogde gevoeligheid voor lichamelijke sensaties en een neiging tot angst, kunnen een rol spelen. 
  • Eerdere (medische) ervaringen zoals trauma of het meemaken van ernstige ziekten in de familie kunnen bijdragen 
  • Opvoeding kan een rol spelen in het ontstaan van hypochondrie. Hoe je geleerd hebt om te gaan met ziek zijn, je gezondheid en ziekte is hierin belangrijk.

Geschreven door

Tessa in ’t Veld, therapeutisch hulpverlener.

Tessa heeft 20 jaar gewerkt als begeleider, maatschappelijk werker en casemanager in de geestelijke gezondheidszorg.
Ze heeft veel ervaring en kennis opgedaan binnen het werken in verschillende settings. Door vooral naast de cliënt te staan heeft ze veel mensenkennis opgedaan en verbinding met de medemens voorop staan. Bij Bureau Breinfijn is ze gericht op angst, paniek en (chronische) stress klachten.

De symptomen van hypochondrie

Wanneer je last hebt van hypochondrie, heb je vaak last van een verzameling aanhoudende symptomen en klachten, zoals:

  • Overmatige bezorgdheid over je gezondheid.
  • Blijven zoeken naar medische informatie ter bevestiging van je klachten.
  • Continu bezig zijn met het zelf diagnosticeren van je klachten.
  • Het interpreteren van normale lichamelijke sensaties als tekenen van ernstige ziekte.
  • Voortdurende angst voor het hebben van een ernstige ziekte, ondanks geruststellende medische tests.
  • Veel bezoeken aan artsen ter bevestiging van je klachten.

Wanneer je veel angst ervaart kun je last hebben van de volgende klachten:

  • Benauwdheid
  • Hoofdpijn
  • Duizelig
  • Hartkloppingen
  • Een droge mond
  • Misselijk, maag– en darmklachten
  • Gevoel van controleverlies

Gevolgen van hypochondrie

Hypochondrie kan zorgen voor heel veel stress, je ervaart beperkingen in het dagelijks leven en kan ervoor zorgen dat je sociaal geïsoleerd raakt. Als je hypochondrie hebt, ervaar je vaak angst en spanning die je algehele gezondheid kan beïnvloeden. Bovendien kan overmatig gebruik van medische middelen en frequente doktersbezoeken financiële lasten met zich meebrengen.

Behandeling van Hypochondrie

Hypochondrie is de angst voor ziek zijn en is net als ieder andere angst behandelbaar. 

Het zoeken naar oplossingen, de bevestiging zoeken dat je ziek bent, het analyseren, piekeren en je zorgen maken over je klachten zijn simpelweg korte termijn strategieën die je wellicht helpen om de spanning iets te verlagen, maar snel weer terugkomen en vaak zijn de klachten dan erger. Je komt terecht in een cirkel van angst, die lastig is te doorbreken.

Voor echte verandering is het belangrijk om de kern van je angst aan te pakken en vaardigheden aan te leren waar je de rest van je leven baat bij hebt.

Bij Bureau Breinfijn helpen we je graag verder om je angst en klachten te verminderen. Met het Breinfijn programma leer je hoe je voor de lange termijn je angsten los kunt laten, minder overspoeling voelt van angst en/of paniek en een gevoel krijgt van rust en overzicht. Je gaat dus leren om jouw angsten bij de kern aan te pakken (waar ben je bang voor) en leert vaardigheden aan waar je baat bij hebt voor de rest van je leven. 

Dit geldt overigens ook voor angsten als: vliegangst, pleinvrees, smetvrees, rijangst, een overgeefangst en de angst voor insecten, 

Wil jij je leven niet langer laten beïnvloeden door de angst om ziek te worden? Volg het Breinfijn programma van Bureau Breinfijn en leer stap voor stap je klachten en de lading van je angsten te verminderen.