We liggen allemaal wel eens te woelen in bed. Je maakt je zorgen, je ligt te piekeren over van alles en de momenten van de dag komen weer even aan je voorbij. Je ligt te staren naar het plafond en je valt maar niet in slaap. 

Slapeloosheid, ook wel ‘insomnie’ genoemd, is wanneer je moeite hebt met in slaap vallen, doorslapen of om voldoende slaap te krijgen, zelfs als je de kans hebt om te rusten.

Oorzaken van slapeloosheid

Er kunnen verschillende oorzaken zijn dat je niet kunt slapen. 

Piekeren, je zorgen maken en je angstig of paniekerig voelen is een belangrijke reden waarom je niet kunt slapen. Je lichaam krijgt op deze manier allemaal stressreacties waardoor je op het gaspedaal van je zenuwstelsel blijft staan. Je blijft alert en kunt je moeilijk ontspannen. Je lichaam maakt adrenaline en cortisol aan waardoor je ook weer moeilijk in slaap kunt komen.

  • Verandering in je levensstijl en gezondheid:

Je gewoonten zijn veranderd; je eetpatroon, beweging, je bent niet fit of je hebt pijn. 

  • Gevolg van slechte slaapgewoonten: 

Onregelmatig slaapschema, je gaat op verschillende tijden naar bed en staat op verschillende tijden op. Je gaat nog laat sporten of hebt nog schermtijd voor het slapen gaan.

Gevolgen van slapeloosheid

Slapeloosheid kan behoorlijk wat nare gevolgen hebben. Het kan je overdag slaperig en prikkelbaar maken, je concentratie beïnvloeden en je kan er behoorlijk chagrijnig van worden. Als je slapeloosheid niet aanpakt, kan het leiden tot chronische vermoeidheid, waardoor je klachten weer kunnen toenemen, je nog minder goed slaapt en je in een vicieuze cirkel terecht kunt komen die lastig is te doorbreken. 

Geschreven door

Tessa in ’t Veld, therapeutisch hulpverlener.

Tessa heeft 20 jaar gewerkt als begeleider, maatschappelijk werker en casemanager in de geestelijke gezondheidszorg.
Ze heeft veel ervaring en kennis opgedaan binnen het werken in verschillende settings. Door vooral naast de cliënt te staan heeft ze veel mensenkennis opgedaan en verbinding met de medemens voorop staan. Bij Bureau Breinfijn is ze gericht op angst, paniek en (chronische) stress klachten.

Slapeloosheid en de overgang

Vrouwen die de overgang doormaken, kunnen vaker last hebben van slapeloosheid. De schommelingen in je hormonen tijdens deze periode kunnen je slaap behoorlijk verstoren. 

Door opvliegers en zweten kun je een slechtere nachtrust hebben, waardoor je je overdag extra vermoeid voelt.

Slapeloosheid oplossen

Je kunt overal basis tips vinden voor een gezonde slaaphygiene, denk bijvoorbeeld aan; goede voeding, geen alcohol, beweging, een rustige, donkere slaapruimte etc. 

Voor meer verdieping en om de oorzaken voor de lange termijn aan te pakken:

  • Minder in je hoofd zitten:

Leer omgaan met piekeren, je zorgen maken en negatieve gedachten. Hierdoor blijf je veel in je hoofd zitten en dat maakt je wakker en alert.

  • Houd een regelmatig slaapschema aan:

Ga op dezelfde tijd naar bed en sta dezelfde tijd op, zelfs in het weekend.

  • Ontspanningsoefeningen:

Je kunt ontspanningsoefeningen doen om overactieve hersenen te kalmeren.

Spierontspanning, diepe ademhaling en meditatie kan helpen om de 

spanning op dat moment wat te verminderen. Dit kan je helpen wanneer je slecht in slaap valt. Deze technieken kun je gebruiken om op dat moment (korte termijn) wat meer rust te ervaren. Wil je structureel (lange termijn) werken aan verandering, volg dan de cursus Beter Slapen van Bureau Breinfijn.

  • Zoek professionele hulp:

Wanneer woelen, piekeren, niet kunnen slapen aanhoudt en je minder goed kunt functioneren, zoek dan hulp. Bij Bureau Breinfijn kun je de cursus Beter Slapen volgen. Met deze cursus kun je de hoeveelheid slaapuren verbeteren en je chronische slapeloosheid verminderen. Je leert om je slaap homeostase terug te conditioneren, zodat je weer op een goede manier een slaap signaal krijgt en je dan ook rustig in slaap kan vallen. Meer informatie over de cursus Beter Slapen. 

Vaak is slecht slapen een symptoom van een groter probleem: een overactief zenuwstelsel door stress, angst of paniekklachten.

Slapeloosheid kan heel uitputtend en frustrerend voor je zijn en niet helpend als je al last hebt van allerlei klachten. Je voelt je kwetsbaarder, kunt minder hebben, je zit meer in je hoofd waardoor klachten alleen maar zullen toenemen en je ook weer slechter kunt slapen. Een vicieuze cirkel die lastig is om te doorbreken.

Wil jij beter slapen, minder last hebben van je stress, angst of paniekklachten? 

Doe dan eens de quiz van Bureau Breinfijn om te ontdekken wat het beste bij jou past.