Chronische pijn is iets wat veel mensen kennen. Het is niet zomaar een beetje pijn die snel weer weggaat, maar iets wat blijft of steeds weer terugkomt. Het kan je leven behoorlijk moeilijk maken. In dit artikel leggen we uit wat chronische pijn is en wat je eraan kunt doen.

Wat is chronische pijn?

Chronische pijn is pijn die lang aanhoudt, langer dan drie tot zes maanden. Normaal gesproken herstelt je lichaam binnen die tijd van pijn, maar bij chronische pijn blijft het aanhouden. Soms lijkt er geen duidelijke reden voor te zijn. Je kunt het vergelijken met een alarmbel in je lichaam die maar blijft rinkelen, zelfs als er geen gevaar meer is.

Hoe ontstaat chronische pijn?

De oorzaken van chronische pijn kunnen verschillen. Het kan beginnen na een blessure, ontsteking, zenuwbeschadiging, of bij medische aandoeningen zoals fibromyalgie of artritis. Soms blijft de pijn bestaan, ook al is de oorzaak al lang verdwenen.

Dit komt doordat je zenuwstelsel niet ‘normaal’ reageert. Het wordt te gevoelig en zelfs kleine prikkels kunnen pijnlijk aanvoelen.

Chronische pijn en je brein

Je hersenen spelen een grote rol bij het voelen van pijn, ze begrijpen en verwerken de pijnsignalen van je lichaam. Bij chronische pijn kunnen er veranderingen in je hersenen optreden, waardoor je gevoeliger voor pijn kunt worden.

 

Je hersenen kunnen ook je pijnervaring vasthouden. Zelfs als je niet echt pijn hebt, kunnen gedachten aan pijn je klachten activeren. Je hersenen maken als het ware koppelingen tussen situaties en pijnervaringen. Bij meerdere koppelingen/ linkjes ontstaat er een cluster die getriggerd kan worden.

 

Bijvoorbeeld; Als je gevallen bent met de fiets en je hebt door glad wegdek je been gebroken. Je kunt elke keer dat je weer gaat fietsen bang worden, ook al is er geen gevaar. 

Je wordt getriggerd, niet in het hier en nu, maar vanuit je eerdere ervaring, namelijk het moment dat je viel met de fiets. 

Dit kan je zenuwstelsel in de war brengen en verder ontregelen. 

Geschreven door

Tessa in ’t Veld, therapeutisch hulpverlener.

Tessa heeft 20 jaar gewerkt als begeleider, maatschappelijk werker en casemanager in de geestelijke gezondheidszorg.
Ze heeft veel ervaring en kennis opgedaan binnen het werken in verschillende settings. Door vooral naast de cliënt te staan heeft ze veel mensenkennis opgedaan en verbinding met de medemens voorop staan. Bij Bureau Breinfijn is ze gericht op angst, paniek en (chronische) stress klachten.

Chronische pijn in spieren en gewrichten

Veel mensen hebben chronische pijn in spieren en gewrichten, bijvoorbeeld door fibromyalgie of reuma. Dit geeft constante pijn en stijfheid, waardoor bewegen moeilijk kan zijn. Deze aandoeningen kunnen niet alleen lichamelijke problemen veroorzaken, maar ook stress en somberheidsklachten vanwege de constante pijn en beperkingen.

Gevolgen van chronische pijn

Chronische pijn kan veel impact hebben op je leven. Je kunt moeite hebben met bewegen,  slaapstoornissen krijgen, vermoeid zijn, depressief of angstig zijn en je sociaal geïsoleerd voelen. Het maakt dagelijkse dingen moeilijk die voor anderen vanzelfsprekend zijn.

Behandeling van chronische pijn

Bij het behandelen van chronische pijn zijn vaak verschillende therapeuten betrokken. 

Dit kan bestaan uit pijnmedicatie, fysiotherapie, oefentherapie, psychologische interventies, mindfulness, acupunctuur en meer. Het doel is niet alleen om de pijn te verminderen, maar ook de impact ervan op je leven zo klein mogelijk te maken.

Bij Bureau Breinfijn hebben we regelmatig mensen met chronische (pijn) klachten. Als je klachten vanuit een medische oorzaak zijn ontstaan, kunnen we dit helaas niet verhelpen. 

Wel kunnen we met je meekijken naar de psychologische kant van je pijn; zoals je angst, paniek en/ of somberheidsklachten die zijn ontstaan.

Dit doen we in ons No Stress programma, waarin we je stap voor stap begeleiden om op een heel andere manier met de pijnklachten om te gaan, waardoor ze je ook minder zullen beperken. We werken vanuit de kern en met het kalmeren van het zenuwstelsel zodat er weer rust en herstel kan komen, en zo kunnen je klachten ook weer verminderen.

Wil jij de lading van je klachten verminderen en aan de slag met hoe jij met stress en lastige situaties omgaat? Bij het No Stress programma krijg je niet alleen vanuit je lichaam inzichten en oefeningen om je zenuwstelsel te kalmeren, maar vooral ook vanuit je brein over wat stress is voor je lichaam, hoe je omgaat met je pijnklachten en hoe je dit ook anders kunt doen. Meer informatie over het No Stress programma.