Weten waar je gelukkig van wordt
Wat vinden we nou eigenlijk het allerbelangrijkste in ons leven? Dit is een vraag die we onszelf te weinig stellen, echter wat je wel veel op gaat leveren. Het zijn namelijk niet de doelen die je wil bereiken, maar jouw waarden, dat wat je echt belangrijk vindt, die je keuzes zouden moeten bepalen. Op deze manier geef je meer richting aan je leven. Wat we op de korte termijn willen, weten we maar al te goed: een nieuwe auto, vijf kilo afvallen, promotie maken. Maar wat willen we nu echt met ons leven?
Wat zijn ‘waarden’ nu eigenlijk?
Veel mensen leven tegenwoordig vooral op de automatische piloot. We hebben vaak niet meer door wat onze levenswaarden zijn of waarom we doen wat we doen. Als je je hier meer bewust van wordt, kom je tot het besef dat dit is waar je voor leeft. Dit zijn de dingen die jij het allerbelangrijkste vindt in jouw leven. 

Het gaat er niet om wat anderen van je verwachten, maar wat jij zelf diep vanbinnen over jezelf denkt of voelt. Als één van jouw levenswaarden bijvoorbeeld ‘liefde’ is, zou je dit altijd boven bijvoorbeeld je carrière willen stellen. Als je dan later terugkijkt op je leven, mag je jezelf een gelukkig mens prijzen omdat liefde inderdaad een prioriteit is geweest, en kijk je met spijt terug als je dit te vaak hebt verwaarloosd en andere zaken te vaak voorrang hebt gegeven. 

Je levenswaarden zijn dus eigenlijk dé dingen in het leven die jij als prioriteit ziet of prioriteit wil geven, omdat dit je leven richting geeft en dit weerspiegelt wie je werkelijk bent. 

Blog leven volgens je waarden
Waarden versus doelen
Hoewel mensen dit vaak verwarren, is een doel niet hetzelfde als een waarde. Er kunnen verschillende waarden zitten achter eenzelfde doel. Als je doel bijvoorbeeld is om een nieuwe auto te kopen, kan dit zijn omdat je echt een nieuwe auto nodig hebt, dat je het voor de status doet of omdat je je financieel onafhankelijk wil voelen. 

Als je het doel hebt bereikt, ben je nog niet klaar met de achterliggende waarde. Als jouw waarde is dat je je financieel onafhankelijk wil voelen, blijf je dit je hele leven proberen te doen en te volbrengen. Echter ben je nooit helemaal tevreden omdat je je doelen hebt nagestreefd, en niet bewust was van de waarde die achter jouw doel zit. 

Je waarden zijn in principe je kompas, die je helpen bij het nemen van beslissingen en je leven de goede richting te geven, zodat je ook echt voldoening haalt uit je leven.

Blog leven volgens je waarden
Erachter komen wat jouw waarden zijn
Als je na dit alles te hebben gelezen zoiets hebt van ‘wat zijn mijn levenswaarden dan eigenlijk’, heb ik een kleine oefening waardoor je hier achter komt. 

Allereerst een aantal voorbeelden van levenswaarden om je op gang te helpen: plezier, gezondheid, spiritualiteit, goed doen, innerlijke groei, autonomie, sociale erkenning, respect, familie, vriendschap, liefde, macht, uitdaging, waardering, succes of toewijding. Dit zijn enkele voorbeelden, dus voel je vrij om er veel meer zelf bij te bedenken. Via google kun je legio aan voorbeelden vinden. 

Kies vervolgens 10 waarden uit die je het meeste aanspreken. Maak uit deze 10 waarden weer een selectie van 5 waarden die op dit moment het meest belangrijk zijn in je leven. Uit deze 5 maak je een top 3. Deze 3 vormen op dit moment de belangrijkste waarden in je leven. Probeer deze goed te onthouden en zorg dat je dagelijks een klein beetje van je waarden integreert. Ook al is het nog maar zo klein, en slechts een paar minuten. Het helpt je om een meer voldaan en gelukkig leven te leiden, in plaats van je geleefd te voelen door je doelen of ‘moetjes’.