Weten waar je gelukkig van wordt

‘Wat vinden we nu eigenlijk het allerbelangrijkste in ons leven?’ 

Dit is een vraag die we onszelf te weinig stellen, maar die je wel veel gaat opleveren. Niet de doelen die je wilt bereiken, maar jouw waarden zouden je keuzes moeten bepalen. Door te focussen op dat wat je echt belangrijk vindt, geef je meer richting aan je leven. 

We weten maar al te goed wat we op korte termijn willen. Een nieuwe auto, vijf kilo afvallen of promotie maken. Maar wat wil je écht met je leven?

Geschreven door

Drs. Rosalie van Gils, psychologe

Bureau Breinfijn is opgericht door Rosalie van Gils.

Zij heeft psychologie gestudeerd aan de Universiteit van Tilburg en de Universiteit van Madrid (Spanje). Rosalie heeft zich gespecialiseerd in een breed scala aan angstproblematieken, paniekaanvallen en chronische stressklachten. Daarmee samenhangend voelen mensen vaak lichamelijke spanningsklachten opkomen.

Wat zijn ‘waarden’ nu eigenlijk?

Veel mensen leven tegenwoordig vooral op de automatische piloot. We hebben vaak niet meer door wat onze levenswaarden zijn of waarom we doen wat we doen. Als je je hier meer bewust van wordt, kom je tot het besef dat dit is waar je voor leeft. Dit zijn de dingen die jij het allerbelangrijkste vindt in jouw leven. 

Het gaat er niet om wat anderen van je verwachten, maar wat jij zelf diep van binnen over jezelf denkt of voelt. Misschien is ‘liefde’ een van jouw kernwaarden en vind je je carrière diep vanbinnen helemaal niet zo belangrijk. Als je later op je leven terugkijkt, mag je jezelf een gelukkig mens prijzen als je van liefde altijd een prioriteit hebt gemaakt. Zou je de liefde juist verwaarlozen en andere zaken voorrang geven, geeft dat je later waarschijnlijk een gevoel van spijt. 

Je levenswaarden zijn dus eigenlijk dé dingen in het leven die jij als prioriteit ziet of prioriteit wil geven. Dit zijn de dingen die jouw leven richting geven en weerspiegelen wie je werkelijk bent.

Waarden versus doelen

Hoewel mensen ze vaak met elkaar verwarren, zijn doelen niet hetzelfde als waarden. Achter één doel kunnen verschillende waarden zitten. 

Neem bijvoorbeeld het doel: een nieuwe auto kopen. Je kunt een nieuwe auto kopen omdat je echt een auto nodig hebt, omdat het status uitstraalt of omdat je je onafhankelijk wil voelen. 

Wanneer je een doel bereikt, ben je nog niet klaar met de achterliggende waarde. Stel, het is je waarde om financieel onafhankelijk te worden. Je hele leven doe je er alles aan om dit te volbrengen. Als je alleen je doelen nastreeft en je niet bewust bent van de achterliggende waarde die erachter zit, zul je nooit helemaal tevreden zijn na het halen van een doel. 

Je kunt je waarden zien als een kompas. Ze helpen je de juiste beslissingen te nemen en je leven in de goede richting te sturen. Je waarden zorgen er uiteindelijk voor dat je echt voldoening haalt uit je leven.

Blog leven volgens je waarden

‘Wat zijn mijn waarden?’

Inmiddels begrijp je hoe belangrijk je waarden zijn. Misschien vraag je je nu af: ‘Wat zijn mijn waarden eigenlijk?’ Daar kun je achter komen dankzij een simpele oefening. 

Om je op gang te helpen, zet ik een aantal levenswaarden op een rijtje: plezier, gezondheid, spiritualiteit, goed doen, innerlijke groei, autonomie, sociale erkenning, respect, familie, vriendschap, liefde, macht, uitdaging, waardering, succes en toewijding. 

Dit zijn enkele voorbeelden, maar er zijn natuurlijk nog veel meer persoonlijke drijfveren te bedenken. Voel je vrij om er zelf nog meer te bedenken. Of ga op onderzoek uit via Google om een legio aan andere kernwaarden te ontdekken. 

Heb je een lijst gemaakt van verschillende waarden? Kies dan 10 waarden uit die je het meeste aanspreken. Maak uit deze 10 waarden een selectie van 5 waarden die op dit moment het meest belangrijk zijn in je leven. Kies hier vervolgens een top 3 uit. Dit zijn op dit moment de drie belangrijkste waarden in je leven. 

Onthoud je waarden en zorg dat je elke waarde dagelijks – een klein beetje – in je leven integreert. Al is het maar iets kleins. Al duurt het maar een paar minuten. Het helpt je om een meer voldaan en gelukkig leven te leiden.