Hoe krijg je balans tussen voelen en denken

De hele dag door geven we vanuit ons hoofd opdrachten aan het lichaam. We leven steeds meer vanuit ons hoofd en negeren de rest van het lichaam vaker. De balans tussen ons hoofd en ons gevoel is scheef, waardoor we niet meer of minder snel opmerken wanneer ons lichaam ons iets wil zeggen. We gaan bijvoorbeeld laat naar bed, ook al zijn we moe. 

Hoe zorg je ervoor dat dit weer in balans komt?

blog verschil tussen denken en voelen

Eigen grenzen

Dat we ons lichaam de hele dag door opdrachten geven, zal je vast bekend zijn. We denken na over wat we voor deze dag allemaal moeten doen en tegelijkertijd proberen we zo goed mogelijk voor onszelf en anderen te zorgen. Dit gaat allemaal grotendeels onbewust, maar in tijden van spanning maakt je hoofd overuren. Je gaat piekeren en probeert oplossingen te vinden. 

Het lijkt dus alsof alleen je hoofd deze spanning ervaart, maar het lichaam ervaart dit net zo goed. Het probleem is dat je hoofd deze lichamelijke klachten overstemt, en je lichamelijke klachten dus genegeerd worden. Je lichaam geeft heel de tijd signalen af om je grenzen aan te geven. 

Bijvoorbeeld bij stress krijg je hoofdpijn. We leren tegenwoordig om deze klachten niet als belangrijk te zien, en het met een paracetamol op te lossen. Zo wordt de oorzaak niet aangepakt en blijven deze klachten in stand, waardoor je jezelf uiteindelijk voorbij loopt als je je niet bewust bent van je eigen grenzen.

 verschil tussen denken en voelen

Luisteren naar je lichaam

Een ander probleem van het feit dat ons lichaam overstemd wordt door ons hoofd, is dat we onze gevoelens steeds vaker koppelen aan onze gedachten

Je hoofd doet soms net alsof dat het weet hoe jij je voelt of hoe jij je moet voelen. Maar daadwerkelijk voelen is niet hetzelfde als hoe je denkt dat je je voelt. 

Je gevoelens zitten namelijk niet in je hoofd, maar in je lichaam. 

We vergeten tegenwoordig steeds meer hoe het is om echt naar ons lichaam te luisteren en deze fysieke reacties, oftewel gevoelens, waar te nemen. Soms kan je misschien waarnemen dat je je gestresst voelt en dit labelen als aanstellen, maar de volgende keer dat je je zo voelt, sta hier even bij stil en probeer echt te luisteren naar je lichaam.

 verschil tussen denken en voelen

Simpel houden

Hoe herstellen we nou de balans tussen ons hoofd en ons lichaam? Dit lijkt veel moeilijker dan het eigenlijk is. Heel kort door de bocht gezegd: hou het simpel

Ga niet proberen al je gevoelens te over-analyseren of juist deze teniet te doen, dan laat je namelijk weer je hoofd de overhand nemen. 

Het is van belang dat je je aandacht juist steeds meer naar je lichaam verplaatst en de sensaties waarneemt die hier aan de gang zijn. Zo word je meer bewust van positieve en negatieve invloeden op je gevoelens en kan je beter leren hoe je hiermee om kan gaan. Hierdoor wordt de samenwerking tussen je hoofd en lichaam versterkt, waardoor ze met elkaar gaan werken in plaats van elkaar tegenwerken. 

 verschil tussen denken en voelen

Vertrouwen op jezelf

Het aller aller allerbelangrijkste om de balans tussen hoofd en lichaam te herstellen is dat je durft te vertrouwen op jezelf. Alles wat je voelt is echt, je bent een mens en mensen hebben gevoelens. Durf deze gevoelens te voelen en ben je bewust van de overhand die je hoofd heeft. 

Zo zal je stapje voor stapje steeds beter het verschil kunnen zien tussen voelen en denken en hierdoor de balans tussen je hoofd en lichaam steeds beter krijgen. 

Hoe krijg je de balans weer terug

Als je na het lezen van deze blog het idee hebt dat je heel graag de balans wil herstellen, maar niet zo goed weet hoe, kun je nu eenmalig gebruik maken van de cursus Vergroot je Zelfvertrouwen.

Deze cursus staat niet meer op mijn website en geef ik normaliter alleen als BONUS nog maar weg bij het No Stress of Breinfijn programma. 

Voor de komende 48 uur geef ik jou de mogelijkheid om deze cursus te volgen, zodat jij kan leren hoe je omgaat met dat vervelende negatieve stemmetje die zegt dat je faalt, of niet goed genoeg bent. 

Want je verstand heeft namelijk helemaal geen gelijk! Het is niet de waarheid! En nu mag jij dat ook gaan voelen….