Veel mensen zijn bang om te falen en dat komt voor bij mensen van alle leeftijden. Je hebt het misschien niet altijd door, maar het kan gevolgen hebben in je leven. Faalangst kan ervoor zorgen dat het niet goed gaat op school, het kan problemen geven op je werk en contact met anderen in de weg staan. In dit artikel kom je erachter wat faalangst inhoudt, wat de symptomen zijn en hoe je je faalangst kunt verminderen. 

Wat is faalangst?

Faalangst is wanneer je bang bent om fouten te maken als je wordt beoordeeld. Dit kan gebeuren bij examens, belangrijke gesprekken, sportwedstrijden of gewoon als je met iemand praat.

Je bent bang om iets niet goed te doen. 

Het kan je zo angstig maken dat je niet goed meer kunt functioneren.

Welke soorten faalangsten bestaan er?

We kunnen faalangst onderverdelen in drie verschillende soorten:

  1. Cognitieve Faalangst:
  • Perfectionisme: Je stelt heel hoge eisen aan jezelf en wil alles perfect doen. Je bent bang om fouten te maken.
  • Negatieve zelfpraat: Je hebt negatieve gedachten en twijfels over jezelf die ontstaan voor of tijdens een prestatie die je moet leveren (wedstrijd, gesprek op je werk). Je denkt bijvoorbeeld dat je niet goed genoeg bent of dat anderen je niet goed genoeg zullen vinden.
  1. Emotionele Faalangst:
  • Angst en nervositeit: Je voelt je angstig en nerveus als je iets moet doen waarbij mensen op je letten. Bijvoorbeeld als je een presentatie moet geven, een sollicitatie- of functioneringsgesprek hebt.
  • Paniekaanvallen: Wanneer je extreme angst hebt in bepaalde situaties, kan je een paniekaanval krijgen.
  1. Gedragsmatige Faalangst:
  • Vermijdingsgedrag: Je kunt situaties gaan vermijden die je angstig maken, zoals niet naar een belangrijke vergadering op je werk gaan of het vermijden van sociale afspraken (kijkavond school, verjaardag, feestje).
  • Sabotagegedrag: Je kunt onbewust je eigen succes laten mislukken. Je kunt bijvoorbeeld dingen uitstellen waarvan je weet dat je het moet doen of onrealistische doelen stellen die je nooit kunt bereiken.

Geschreven door

Tessa in ’t Veld, therapeutisch hulpverlener.

Tessa heeft 20 jaar gewerkt als begeleider, maatschappelijk werker en casemanager in de geestelijke gezondheidszorg.
Ze heeft veel ervaring en kennis opgedaan binnen het werken in verschillende settings. Door vooral naast de cliënt te staan heeft ze veel mensenkennis opgedaan en verbinding met de medemens voorop staan. Bij Bureau Breinfijn is ze gericht op angst, paniek en (chronische) stress klachten.

Symptomen van faalangst

Van faalangst kan je verschillende klachten krijgen, zowel lichamelijk als emotioneel. 

Hier zijn enkele veelvoorkomende symptomen:

Lichamelijke symptomen:

  • Hartkloppingen en versnelde ademhaling
  • Zweten en klamme handen
  • Maagpijn en misselijkheid
  • Trillen of beven
  • Hoofdpijn of duizeligheid

Emotionele symptomen:

  • Angst en nervositeit
  • Zelftwijfel en negatieve gedachten
  • Paniekaanvallen
  • Het vermijden van situaties die angst veroorzaken
  • Zorgen maken over het oordeel van anderen

Faalangst bij volwassenen

Faalangst komt niet alleen bij kinderen en jongeren voor, maar ook volwassenen kunnen er behoorlijk last van hebben. Het kan invloed hebben op je werk en je zelfbeeld. Het kan zelfs leiden tot vermijding van situaties.

Hoe kun je je faalangst verminderen?

Bewustwording:

Het herkennen en proberen te begrijpen wat je faalangst inhoudt is de eerste stap. Door hier bewust van te worden kun je ermee aan de slag. 

‘Je bent niet angstig geboren, die angsten zijn ergens in je leven ontstaan en daar kun je ook weer vanaf komen.’

Zoek professionele hulp:

Als je door faalangst niet kan doen wat jij wil en je leven beïnvloedt, zoek dan professionele hulp. Bij Bureau Breinfijn helpen we je graag verder om je klachten en de lading van je faalangst te verminderen. Met het Breinfijn programma leer je hoe je voor de lange termijn je angsten los kunt laten, minder overspoeling voelt van faalangst en/ of paniek en een gevoel krijgt van rust en overzicht. Je gaat dus leren om jouw angsten bij de kern aan te pakken (waar ben je bang voor) en leert vaardigheden aan waar je baat bij hebt voor de rest van je leven. 

Dit geldt overigens ook voor angsten als vliegangst, angst voor insecten, pleinvrees, een overgeeffobie en smetvrees

Wil jij dat je faalangst je niet meer in de weg staat? Je leven niet meer belemmert? 

Volg dan het Breinfijn programma van Bureau Breinfijn.